Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Zo creëren bonsailiefhebbers uit Twente een 'boom in pot'

“Je wordt gedwongen om je eigen levensritme aan te passen aan de natuur”, zegt Jelle Ferwerda, die zo’n 200 bonsais heeft. De Bonsai Vereniging van Overijssel organiseert elke maand een verenigingsavond waarbij er uitleg wordt gegeven over onderwerpen zoals snoeien en zonlicht. De leden nemen hun bonsai mee om hier opmerkelijke vragen over te stellen.

“Bij bonsai kun je continu in de herkansing. Ik heb heel veel bomen uitgeprobeerd in de dertig jaar dat ik met bonsai bezig ben”, zegt Eric van de Straat, voorzitter van de vereniging. De leden hebben een kleurrijk palet aan bomen meegenomen. Dit komt doordat het mogelijk is om van vrijwel elke boom een bonsai te maken.

Bonsai 3
Leden van de Bonsai Vereniging Overijssel tijdens het bespreken van een boom.
Beeld: Max Hesselink
icon_main_info_white_glyph

Boom in pot

Bonsai is een traditionele kunstvorm waarbij miniatuurbomen worden gekweekt in een pot of schaal. De kunstvorm komt oorspronkelijk uit het Chinese Keizerrijk, maar is overgenomen door de Japanners.

Het is een gemengd gezelschap tijdens de ledenavond, maar een ding delen zij met elkaar; hun passie voor bonsai. Hoe zij in aanraking zijn gekomen met bonsai verschilt per persoon. De een las een artikel in de krant over bonsai en de ander kreeg een stekje om een bonsai van te maken. “Je ziet dat mensen die eenmaal in contact zijn gekomen met bonsai deze hobby blijven beoefenen”, zegt Ferwerda.

Heel groot

Bij het creëren van een bonsai komt veel kijken. Ferwerda: "Een van de dingen die je doet is een bonsai heel groot laten groeien. Je krijgt dan een paar dikke takken en deze haal je er vanaf. Je krijgt dan een dikke stam met een paar kleine takken eraan. Hier wil je naartoe werken."

“Je moet oppassen, als de draden in de tak groeien krijg je deze vorm er niet meer uit”

Om de bonsai in de juiste vorm te laten groeien worden de takken begeleid met draden, maar daarmee is het oppassen geblazen. "Je moet oppassen, als de draden in de tak groeien krijg je deze vorm er niet meer uit", zegt de voorzitter. Uitgeleerd over bonsai zijn de leden nooit. "Ondanks dat je jarenlang met bonsai bezig bent heb je vragen zoals welke vorm moet deze boom krijgen, of hoe krijg ik deze boom gezond?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.