Maud Roetgering en Wout Brama, beiden maakten furore bij FC Twente. Nu verkennen ze samen een wereld buiten de voetballerij. Hun eerste kinderboek Wout en Maud, het geheim van de trainer is uit.
Wout en Maud, dat bekt meteen lekker. Precies die gedachte ging een jaar of twee geleden ook door het hoofd van Wout Brama heen. "Daar moeten we eigenlijk een boek over maken."
Hij deelde die gedachtespinsel met zijn vrouw Paulien, die ook enthousiast was én hem aanspoorde om Maud Roetgering daadwerkelijk te bellen. Zo geschiedde. Maud was meteen te porren voor het plan en een week later zaten de twee voor het eerst met elkaar om tafel. Toen nog met een blanco vel. Het verhaal moest nog vorm krijgen. Maar over een aantal punten waren ze het direct eens: de hoofdrolspelers gaan hun voornamen dragen en er moeten een aantal maatschappelijke thema's aan bod komen.
Het startpunt voor de twee is de man-vrouwverhouding in het voetbal. "Mijn pad naar de top is heel anders geweest dan die van Wout", zegt Maud daarover. Brama vult haar aan: "Ik heb me nooit zo beseft dat je als meisje dat wil voetballen en talentvol is, in een jongensteam terecht komt en helemaal niet een sociale opvoeding meemaakt in de kleedkamer, zoals je die als jongen meemaakt. Ik kwam er toen pas bewust achter dat Maud dat tot haar vijftiende, toen ze bij FC Twente kwam, niet gehad heeft. Dat vind ik best pijnlijk."
Precies die thema's is de reden waarom schrijfster Annemarie van der Eem meteen 'ja' zegt als haar gevraagd wordt om het boek te schrijven. "Als het weer een 'gewoon' voetbalboek was geworden, had ik het misschien niet gedaan." De extra laag die het boek krijgt door maatschappelijke thema's aan te stippen, overtuigt haar meteen. Andere thema's die op dat gebied aan bod komen zijn diversiteit in een team, religie, huidskleur en achtergrond, en homoacceptatie in de mannenvoetballerij.
Annemarie zet de voetballers flink aan het werk. Wout en Maud moeten zo'n duizend vragen beantwoorden over hun eigen kindertijd. Zo krijgt ze een beeld van hoe de twee zelf als 11-jarigen waren.
De personages zijn voor zo'n 90% gebaseerd op hun real-life naamgenoten. Brama en Roetgering kregen daarbij een dikke vinger in de pap. Steeds als er een hoofdstuk klaar was, kregen ze de tekst doorgestuurd om eventuele aanpassingen door te geven. Dat was niet vaak nodig, al greep Wout Brama wel even in toen hij las dat de fictieve Wout aan een pizza hawaii zat. "Dat lust ik helemaal niet. Dat vond ik toch een beetje gek om te lezen." Inmiddels is de snack in het boek veranderd in een pizza pepperoni.
Het eindresultaat is vrijdag officieel gepresenteerd. Brama en Roetgering zijn zeer content met hun eerste eigen kinderboek. Eerste ja, want als het aan de twee ligt, volgen er nog meer delen en vormen de avonturen van Maud en Wout uiteindelijk een reeks . Ideeën zijn er al. In een volgend boek wil het tweetal discriminatie in de voetballerij aanstippen.