Hengelo heeft de juiste intenties om een stad te worden, waarin iedereen mee kan doen. In de toekomst liggen er echter nog een aantal bedreigingen op de loer die de toegankelijkheid van de stad kunnen aantasten. Wat blijft er bijvoorbeeld over van die toegankelijkheid zonder vrijwilligers? In dit artikel staan de aandachtspunten die naar voren komen vanuit het dossier ‘Hengelo Obstakelvrij’.
Vrijwilligers vormen een dragende kracht om de voorzieningen in Hengelo toegankelijk te houden. De gehandicaptenraad (SGH) is een gewaardeerde gesprekspartner van de gemeente en moet in de toekomst bijdragen aan het Ontwikkelplein Toegankelijkheid'. De Zonnebloem speelt een belangrijke rol in het leven van veel mobiel beperkte mensen. Om de Wijkhuyzen in stad draaiende te houden zijn vrijwilligers nodig. Verder leveren ook vrijwilligers van ANWB Automaatje en Invaliden Sport Vereniging Hengelo (ISVH) diensten voor deze doelgroep.
Het aantal vrijwilligers neemt al jarenlang af en de coronapandemie zorgde nog eens voor een extra impuls in die daling. Tegelijkertijd blijkt het vinden van nieuwe aanwas zeer lastig. SGH en ISVH hebben aangegeven moeite te hebben met het vinden van nieuwe mensen. De vraag naar vrijwilligers wordt juist alleen maar groter, zeker als de rol van buurthuizen de komende jaren gaat groeien.
Is het met het huidige toekomstperspectief wel verantwoord om de menselijke ondersteuning in de toekomst verder af te schalen? De meningen zijn verdeeld, maar het is wel duidelijk dat er in de toekomst een probleem ontstaat als het vrijwilligerswerk steeds verder afneemt. Aan de andere kant zijn de hoge zorgkosten op dit moment ook een doorn in het oog van de gemeente.
Er zal binnen het sociaal domein een compromis gesloten moeten worden, waardoor de druk op de vrijwilligers en de financiën allebei minder zal moeten worden.
Waar het voor veel mensen nog aardig lukt om te begrijpen welke moeilijkheden een rolstoelgebruiker ervaart, is dit inlevingsvermogen voor blinden en slechtzienden ver te zoeken. Langs de Enschedesestraat lopen afwateringsgoten, die tevens als geleidende lijnen worden gebruikt, maar op die goten staan geregeld stoelen en tafels van de terrassen. Ook is het toilet op het marktplein lastig vindbaar voor blinden. En dan moet je nog hopen dat je als blinde niet in de naastgelegen fietskelder valt. Ook het stadhuis is voor blinde mensen maar matig toegankelijk, hoewel er nog wel begeleiding is zodra ze een afspraak moeten maken.
De gemeente heeft zelf al wel concrete plannen om de stad beter toegankelijk te maken voor blinden. Zo is het de bedoeling dat er geleidelijnen komen vanaf de bushaltes in de stad richting het centrum. De bushaltes zelf worden dit jaar ook vriendelijker voor blinden; de aanpassingen laten alleen nog even op zich wachten dankzij verschillende vertragende factoren. Oorspronkelijk stonden deze ingrepen voor het einde van deze maand op de planning.
Gemeente Hengelo liet dit jaar weten dat het onmogelijk is om per openbaar gebouw duidelijke regels op te stellen omtrent scootmobielen. Dankzij de vergrijzing in Twente worden steeds meer scootmobielen in gebruik genomen. Over pakweg 10 jaar zullen dat er nog veel meer zijn, maar er is nu al soms onvoldoende ruimte binnen de gebouwen. Zoals je een toename van fietsen kunt opvangen met nieuwe fietsenstallingen, is dit niet op dezelfde manier mogelijk voor scootmobielen.
Omdat enerzijds scootmobielen niet onveilig moeten worden neergezet, maar gebruikers anderzijds wel de mogelijkheid moeten krijgen om bij voorzieningen te komen, dreigt er in de toekomst een probleem te ontstaan. Ondanks dat scootmobielen nu nog niet apart worden meegenomen in het inclusiebeleid, lijkt er in de toekomst wel aandacht voor deze hulpmiddelen te moeten komen. Op dit moment weten gebruikers namelijk niet altijd wat wel of niet toegestaan is in openbare gebouwen.
En dan is er ook nog de financiële kant van het verhaal. De wens is er vanuit de politiek om door te gaan met het huidige Actieplan Toegankelijkheid, maar of dit volledig gaat lukken, wordt pas duidelijk na de bekendmaking van de Zomernota in juli. Voor het uitvoeren van de nulmetingen en activiteiten als een jaarlijkse voorlichting is een vast budget nodig. Mocht dit budget niet worden toegekend, dan moet er een alternatieve aanpak gezocht worden om de toegankelijkheid in de stad te verbeteren.