Verkeer
Stuur appje
Zoek

‘Zorg er juist voor dat je tuin niet netjes is’: Almelose landschapsarchitect geeft tips over tuinieren bij droogte

20230614 Jasmin schreiber hmnn A5fmmk unsplash
"Laat planten spontaan in de tuin opkomen", zegt landschapsarchitect Martin Mulder
Beeld: Unsplash

De temperaturen lopen hoog op en dat gaat gepaard met meer droogte. Landschapsarchitect Martin Mulder uit Almelo geeft tips om je tuin beter tegen droogte bestand te maken. Zo kan je onkruid soms beter laten staan. En voor groene maatregelen kan je in Almelo zelfs geld krijgen van de gemeente.

Door zelf te definiëren wat onkruid is, hoeft niet alles uit de tuin te worden gehaald, luidt het advies van Mulder: “Een plantje is niet per definitie onkruid. Met brandnetels krijg je vlinders, dus die zou je kunnen laten staan. Bij sommige plantjes komen er bloemen uit, zoals een klaproos.”

Twee soorten onkruid

Volgens Mulder zijn er zijn twee soorten onkruid te noemen: wortelonkruid en zaaionkruid. “Wortelonkruid is meerjarig en moet je met wortel en al eruit trekken. Zaaionkruid kun je schoffelen. Dat kan je gewoon laten liggen, omdat het vanzelf dood gaat. Plantjes die je niet wil, moet je schoffelen voordat het zaad vormt, anders verspreid het zich makkelijk.”

Natuurlijke waterlaag

Mulder geeft nog een goede reden om tuinafval te laten liggen: “Zorg dat je tuin altijd bedekt is met groen. Dat scheelt enorm met verdroging. Composteer alles en gooi het tussen de plantjes, dan komt er een natuurlijke waterlaag. Met je groente en fruit afval kan je ook compost maken. Dan heb je eigen bemesting en de bodem bedekt met een organische laag. Als je de bodem voedt, heb je een minder droogtegevoelige bodem.”

“Zorg er niet voor dat je tuin netjes is, maar dat het natuurlijk op orde is”

“Zwarte grond bestaat niet in de natuur. Dat is net een woestijn. Ga een natuurtuin aanleggen, geef er ruimte aan. Laat planten spontaan in de tuin opkomen. Met name planten die mensen niet mooi vinden. Zorg er niet voor dat je tuin netjes is, maar dat het natuurlijk op orde is.”

Regenwater hergebruiken

In plaats van een tuin te besproeien met kraanwater, kan hiervoor ook regenwater worden hergebruikt. Mulder geeft hier ook een paar tips over: “Mijn dak heeft gootjes waarmee ik het regenwater naar een regenton leidt. De regenton is gemaakt van een oud whiskyvat, dat vind ik er leuker uitzien. Als de ton vol is, loopt het water de vijver in. Als die overloopt, gaat het water de grond in. Regenpijpen kun je ook naar de vijver toe leiden. Met regenwater opvangen voorkom je wateroverlast bij zware regenval. Met het opgevangen water kan je de tuin besproeien bij droogte.”

“Wanneer het heftig regent, is er een grote kans dat het naar het riool stroomt. Dat is slecht voor de waterzuivering. Het rioolwater wordt verdund en dan werkt de zuivering niet goed. Door dit regenwater op te vangen, ontlast je de rioolwater zuivering.”

icon_main_info_white_glyph

Subsidie 'Doe eens groen'

Bij de gemeente Almelo is er voor inwoners subsidie beschikbaar voor het aanschaffen van een regenton. Dat kan met de subsidie 'doe eens groen’. Almeloërs kunnen ook subsidie aanvragen voor andere groene maatregelen. Bijvoorbeeld voor het planten van een boom of een waterschutting. Via de website van de gemeente is er meer informatie te vinden. Let wel, op=op. Er is een vast bedrag van een ton per jaar beschikbaar. Momenteel is daar nog twee derde van over. Inwoners, bedrijven en instellingen maken aanspraak hierop.

Herenboerderij

Martin Mulder is oud-voorzitter van IVN Natuureducatie. Nu is hij deelnemer van de vereniging. Als landschapsarchitect heeft hij Doepark de Hagen bij het Natuurhus aangemaakt. Hij werkte tijdens zijn carrière aan grootschalig landschapsherstel en hij had een eigen groen adviesbureau. Sinds een week is Mulder met pensioen. Hij houdt zich nu bezig met het initiatief herenboeren in Almelo.

20230530 item01 Carolien Sloot en Martin Mulder Herenboeren Almelo
Lees ook
Herenboeren Almelo willen van start maar zoektocht naar grond is nog in volle gang
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.