Een criminele jeugdgroep zorgde vorig jaar voor een golf van geweld in Hengelo. Uit de verhalen van de inmiddels gestrafte daders blijkt dat veel van het geweld te wijten valt aan het gebruik van mobieltjes en sociale media. Met dat in ons achterhoofd gingen we in Hengelo de straat op met als Stelling van de Week: 'Ouders moeten wekelijks de telefoon van hun kinderen controleren'.
Hoe kunnen mobieltjes en sociale media er mede de oorzaak van zijn dat jongeren zomaar mensen in elkaar slaan en trappen? Officier van Justitie Carlo Dronkers heeft daar een duidelijke visie op. Hij deelde hem vorige week met de kijkers en luisteraars van 1Twente Vandaag: "Vóór er mobieltjes en sociale media waren, deden jongeren wel stoere uitspraken, maar werden ze er zelden aan gehouden. Tegenwoordig wordt alles vastgelegd en 'moét je in de praktijk brengen wat je zegt'."
Met name jonge mensen die we in de Hengelose binnenstad vragen naar hun mening zijn het niet eens met de stelling. Ze stellen dat 'kinderen ook gewoon hun privacy moeten hebben' of 'het is hun eigen verantwoordelijk'. Een man op leeftijd is het daarmee eens: "Wat voorkom je met die controle? Dit soort geweld in elk geval niet."
Enkele oma's vinden dat controle moet kunnen. Een zegt: "Mijn dochter houdt het zeker in de gaten. Zij vindt: als je hiermee dit soort uitwassen kunt voorkomen, moet je dat doen." Een ander: "Die kinderen kunnen het wel hebben over privacy, maar bij kinderen van 12 jaar of jonger is die privacy wat mij betreft gedeeld en daarboven zou je zoveel mogelijk moeten proberen het gesprek aan te gaan."
Een jongedame wijst op het nog onderontwikkelde brein van pubers: "Ze overzien daardoor de consequenties van hun handelen niet. Daarom is het goed dat ouders meekijken met wat hun kinderen op social media doen."