Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Jongerenhonk, meer groen, minder afvalstoffenheffing: college Losser presenteert Voorjaarsnota

Burgemeester en wethouders van de gemeente Losser presenteren de Voorjaarsnota
Lossers college presenteert Voorjaarsnota 2023-2027
Beeld: Gemeente Losser

Elk huishouden in de gemeente Losser betaalt vanaf volgend jaar 25 euro aan afvalstoffenheffing. Bij SV Losser komt een ontmoetingsplek voor jongeren. Er wordt 2,5 miljoen euro per school beschikbaar gesteld voor renovatie van de scholen Veldzijde en Pax Christi. De Vogelbuurt wordt geherstructureerd. Zomaar een paar items uit de Voorjaarsnota 2023 – 2027 van de gemeente Losser.

Wethouder van financiën Marian Oosterbroek meldt voor de komende drie jaar een positief resultaat. “Voor de komende twee jaar is dat een robuust positief resultaat; voor 2026 een klein positief resultaat en in 2027 gaan we de negatieve cijfers in, doordat de vergoeding door het Rijk tekort schiet.

Ontmoetingsplek jongeren

Het college komt voor de komende periode met een aantal plannen. Onder andere wil het college investeren in een ontmoetingsplek voor jongeren. In eerste instantie bij SV Losser. “We merken dat hier veel behoefte aan is”, stelt wethouder Marian Oosterbroek. “We gaan ook kijken wat in andere kernen van de gemeente hiervoor nodig is.” Het gaat om een pilotproject van twee jaar. “We gaan samen met de jongeren kijken of dit werkt, of de behoeftes anders zijn, of er iets anders nodig is.”

Zorg en welzijn

Het college wil nog meer investeren in preventie in gezondheid en welzijn van de inwoners. “Door meer aan de voorkant te komen, willen we voorkomen dat kleine zorgen uitgroeien tot grote problemen. Denk bijvoorbeeld aan eenzaamheid, mantelzorg of problematisch middelengebruik.”

“We kijken waar we landschapselementen, die er voorheen waren, kunnen herstellen”

Veldzijde en Pax Christi

Het college wil de SKOLO-scholen Veldzijde en de Pax Christi renoveren. Daarvoor wordt per school 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. “Het gaat om vrij oude scholen. We hebben niet alleen de ambitie om de energielasten van de scholen naar beneden te brengen, maar we willen ook dat de kinderen echt in frisse klassen zitten”, zegt wethouder Jaimi van Essen. De gemeente gaat ook versneld investeren in onderhoud, isolatie en verduurzaming van gemeentelijke gebouwen zoals dorpshuizen en sporthallen. “Dat levert op termijn een aanzienlijke besparing op de energielasten op.”

Bossenstrategie

Daarnaast wil het college aan de slag met de bossenstrategie. Van Essen: “Ons landschap vergroenen, bomen aanplanten voor CO2 opslag, en ook kijken waar we landschapselementen, die er voorheen waren, kunnen herstellen.”

“Tourist Info De Lutte zal zich doorontwikkelen als de ‘Poort naar de Schatkamer van Twente”

Schatkamer van Twente

“Toerisme, recreatie en beleving zijn in toenemende mate een belangrijke economische pijler van de gemeente Losser”, zegt wethouder Jimme Nordkamp. “Daarom ondersteunen we partners als Tourist Info De Lutte Losser en Centrum Management Losser bij het organiseren van activiteiten voor inwoners, ondernemers en toeristen. Tourist Info De Lutte zal zich doorontwikkelen als de ‘Poort naar de Schatkamer van Twente."

Kwaliteitsimpulsen dorpskernen

De kwaliteitsimpulsen in de diverse kernen gaan ook de komende jaren onverminderd door.
De werkzaamheden in het centrum van De Lutte vorderen inmiddels gestaag. Het verbeteren van de verbinding tussen de Hanhofweg en het vernieuwde centrum komt er nog bij. Het college wil ook geld reserveren voor een nieuwe sporthal in De Lutte. In Beuningen wordt de herontwikkeling van de Mariaschool tot multifunctionele accommodatie verder opgepakt.
In Glane komt een nieuw dorpshuis. Er komt een plan van aanpak voor verbeteringen in Overdinkel.

Herstructurering Vogelbuurt

In het dorp Losser wil het college, naast de al lopende projecten in het centrum zoals de herontwikkeling van de Aloysiuslocatie, starten met het voorbereiden van een gebiedsgerichte aanpak Herstructurering Vogelbuurt. "Daarbij gaat het zowel om ingrepen in de openbare ruimte, als om het oppakken van sociale opgaven", benadrukt Nordkamp.

Benutten Europese subsidies

Burgemeester Cia Kroon geeft aan de samenwerking in de regio te willen intensiveren, met buurgemeenten in Nederland en Duitsland. "We willen op zoek naar de kansen die dit biedt voor de gemeente Losser, bijvoorbeeld op het gebied van lobby en het beter benutten van Europese subsidiemogelijkheden.”

Voor het uitvoeren van het integraal veiligheidsbeleid wordt komend jaar extra capaciteit ingezet. “Om een gedegen aanpak op te zetten en de samenwerking solide vorm te geven, stellen we tijdelijk een projectleider aan”, aldus Kroon. De pilot Buurtbemiddeling loopt goed en wordt na 2023 doorgezet.

Gemeenteraad

De gemeenteraad bespreekt in de komende weken de Voorjaarsnota. Op dinsdag 11 juli besluit de gemeenteraad over de Voorjaarsnota.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.