Verkeer
Stuur appje
Zoek

Erik Krikke, veteraan met PTSS: ‘Ik weiger die vier letters de rest van mijn leven te laten bepalen’

Erik Krikke
Veteraan Erik Krikke kwam getraumatiseerd terug van zijn laatste vredesmissie in Afghanistan, ging door een diep dal, krabbelde daar uit en deelt nu zijn ervaringen.
Beeld: Ernst Bergboer

Mostar, Banja Luka, Tarin Kowt, Erbil. Plaatsnamen die de meesten vermoedelijk niets hadden gezegd, maar die nu een plaatsje in ons collectieve geheugen hebben gekregen. Omdat Nederlandse militairen daar een bijdrage hebben geleverd - of in elk geval hebben willen leveren - aan vrede en veiligheid. Onder hen ook Enschedeërs. Zaterdag kwam een honderdtal van hen bij elkaar in de Grote Kerk.

‘Invincible’ staat er in typemachineschrift op zijn linkeronderarm. Letterformaat: niet te missen. Erik Krikke was militair. Hospik. Werd als zodanig uitgezonden naar Kandahar, Afghanistan. In 2007 keerde hij terug. Een veteraan. Met een levensgroot trauma. Zaterdag stond hij in de Enschedese Grote Kerk. Onkwetsbaar - de vertaling van die tattoo op zijn arm - heeft inmiddels een volkomen andere betekenis gekregen.

‘De professionele afstand werd steeds minder’

Krikke ging met de gedachte een bijdrage te kunnen leveren aan de wederopbouw van een door oorlog verscheurd land. “In de eerste periode was het ook vakinhoudelijk interessant en boeiend.” Krikke doelt op de behandelingen van bij gevechten opgelopen verwondingen. Vaak complex, want oorlogstuig is gemaakt om zoveel mogelijk schade te berokkenen.

“Maar de professionele afstand werd steeds minder. Ze bleven maar komen.” In 2007 kwam hij - met de kennis van nu - getraumatiseerd terug. Destijds drong dat nog niet tot hem door. Of: hij liet het niet tot zich doordringen. Maar zijn gedrag was veranderd.

De beerput open

Zes jaar na zijn laatste uitzending kwamen de herbelevingen. Hij werd ziek. “De gezellige, betrokken papa werd een ziekelijke workaholic.” Krikke schakelde hulp in. “Via Veteranenzorg kwam ik in een behandeltraject. Daar begon ik te vertellen over mijn ervaringen.”

De beerput ging open. “Ik had jarenlang alle moeite gedaan om het te verstoppen, alles kwam eruit. In plaats van beter, ging het steeds slechter. Ik werd nog bozer, nog verdrietiger.”

icon_main_info_white_glyph

Veteranen

‘Veteranen zijn alle (oud-)militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk dienden in oorlogsomstandigheden. Of tijdens vergelijkbare situaties zoals vredesmissies in internationaal verband.’ Zo luidt de definitie zoals die is vastgelegd door Defensie. In de Veteranenwet is vastgelegd hoe het zit met de erkenning, de waardering en de zorg voor veteranen.

Nederland telt op dit moment zo’n 102.500 veteranen, waarvan ruim 6.000 vrouw en 77.000 niet meer in actieve dienst. Dat is het laagste aantal ooit. Ruim twintig jaar geleden - toen de meeste veteranen uit de Tweede Wereldoorlog nog leefden - waren dat er 239.000. Inmiddels telt die oudste groep nog 1.650 oudgedienden. De meeste veteranen (87.150) hebben deelgenomen aan VN-vredesmissies.

In Enschede wonen zo’n 850 veteranen, zowel oud-gedienden als militairen in actieve dienst.

Krikke plande ‘zijn vertrek’, zoals hij dat verwoordt achter de katheder in de Grote Kerk. Een definitief afscheid - het was inmiddels 2014. Zijn beste vriend kwam tussenbeide. Krikke had hem beloofd te bellen als het te donker werd. “Dat heb ik gedaan. Een man van mijn woord.” Hij besloot door te gaan. Toch.

Herkenning

Het is een indrukwekkend verhaal. In een kwartier verteld op een stralende zaterdagmiddag in de oudste kerk van Enschede. Krikke heeft het inmiddels talloze keren verteld. In twee boeken die op zijn naam staan, in talloze theaters en bij gelegenheden als deze. Niet-militairen proberen zich een voorstelling te maken van de mens achter de soldaat. Militairen, veteranen zoals hij, herkennen het. In elk geval ten dele.

Anton Smits
Anton Smits diende als marinier in Nieuw-Guinea - ‘Op de grond was het erger’ - en richtte na zijn actieve diensttijd de Enschedese Veteranensociëteit op.
Beeld: Ernst Bergboer

Anton Smits is 84, maar rechter van leden dan menige vijftiger. Hij zat in Nieuw-Guinea, die laatste snipper Nederlands-Indië, in 1956. Nederland wilde het niet kwijt. Een hopeloze onderneming, achteraf, maar dat doet er weinig toe als je militair bent. Smits heeft er geen trauma aan overgehouden. “Maar ik zat bij de marine. Op de grond was het erger.” In 1994 richtte hij de Enschedese Veteranen Sociëteit op.

Hendrik Kuiper
Hendrik Kuiper werkte in Sarajevo met Oekraïners: ‘Dan komt die oorlog nu wel anders binnen’.
Beeld: Ernst Bergboer

Bij de deur van de Grote Kerk staat Hendrik Kuiper, eerste lichting Sarajevo, 1992. Verbindingstroepen. Hij duimt over zijn schouder. “Ik ook. PTSS.” Deze bijeenkomsten zijn belangrijk voor hem. “Burgers begrijpen het niet, hoe belangstellend ze ook zijn.” We praten over toen en over nu, Oekraïne. Kuiper knikt. “Ik heb met hen samengewerkt in Sarajevo. Dan komt het wel anders binnen.” Maar praten helpt om het trauma een plek te geven.

‘Vrijheid is nooit vanzelfsprekend’

Burgemeesters Roelof Bleker, ook aanwezig, noemde in zijn openingswoord nòg een reden waarom praten belangrijk is. “Het is belangrijk dat u blijft vertellen over uw ervaringen, zodat wij blijven beseffen dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Enschede is trots op u: voor wat u hebt gedaan en de waarden waar u voor staat.”

Krikke bleek allesbehalve onkwetsbaar, maar heeft een andere kracht gevonden. En zijn eigen vrijheid. “Ik heb PTSS. Dat blijft. Maar ik weiger om die vier letters de rest van mijn leven te laten bepalen.” Hij vond nieuwe liefde. In Enschede. In mei volgend jaar staat er een goud-omrande afspraak in zijn agenda.

Volgende week zaterdag, 24 juni, vindt in Den Haag de Nederlandse Veteranendag plaats. Het programma begint rond 13 uur met een defilé door het centrum van de Hofstad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.