Verkeer
Stuur appje
Zoek

Schaarste op het elektriciteitsnet: Enexis kan ook ondernemers in delen van Twente in de wacht zetten

20230619 Netcapaciteit afname Enexis elektriciteitsnet elektriciteit stroom
In de rode en oranje gebieden op de kaart is er sprake van transportschaarste bij afname van elektriciteit.
Beeld: Enexis

Ondernemers in delen van Twente kunnen te maken krijgen met wachtlijsten omdat het stroomnet vol is. Dat blijkt uit een kleurenkaart die Enexis deze maandag heeft gepubliceerd. Op die kaart wordt aangegeven in hoeverre er sprake is van 'krapte' bij afname of teruglevering van elektriciteit. Hoewel er in Overijssel geen gebieden rood zijn gekleurd, maar oranje, wil dat nog niet zeggen dat er geen problemen zijn. Het stroomnet zit vol en er zijn op korte termijn geen oplossingen.

Netbeheerder Enexis moet in Overijssel nog beginnen met het onderzoek of bedrijven flexibeler kunnen omgaan met hun energiebehoefte. Dat heet congestiemanagement. Elders in het land is zo'n onderzoek al wel uitgevoerd. Zolang niet bekend is waar in Overijssel bij capaciteit schaarste kan worden afgeschaald, bestaat de kans dat Enexis 'nee' moet verkopen bij nieuwe aansluitingen.

Steeds meer vraag

De problemen doen zich in Twente vooralsnog op een aantal plekken voor. In Hengelo gaat het om het zuidelijke deel van de gemeente, waaronder Groot Driene, een deel van het centrum, het havengebied en Beckum vallen. In Almelo kleurt het gebied waar het XL Business Park is gevestigd, net als Bornerbroek, oranje.

Enschede is nog vrij van oranje kleuren, maar dat kan in de nabije toekomst zomaar veranderen, bleek vorige week bij een presentatie van Enexis in de raadzaal. De komende jaren stijgt het elektriciteitsgebruik door uitbreiding van bedrijven(terreinen), de aanschaf van elektrische auto's en het gebruik van warmtepompen. Dat veroorzaakt meer druk op het stroomnet.

6.500 trafokasten

Enexis-directeur Daphne Verreth zei maandagochtend op Radio Oost: "Het is nu nog niet zo ver dat we moeten afsluiten, maar met het afkondigen van afnameschaarste proberen we te voorkomen dat het net op sommige plekken uitvalt." Daarom moeten nu alle zeilen worden bijgezet om het stroomnet uit te breiden en te verzwaren met dikkere kabels. Die klus is niet volgend jaar geklaard, waardoor er de komende jaren 'afnameschaarste' kan blijven bestaan. Enexis investeert dit jaar in Overijssel 225 miljoen euro om het netwerk te verbeteren.

20230612 zonnepanelen zonnepark zonneveld zonne-energie Pexels
Lees ook
Adviespanel stelt Twentse politici voor dilemma: kleine kerncentrales en loslaten verdeling windturbines en zonnepanelen

Bij de presentatie aan Enschedese raadsleden is gezegd dat er tot 2035 in Noord-Nederland 6.500 trafokasten in woonwijken moeten worden geplaatst, zodat middenspanning naar laagspanning omgezet kan worden. Alleen in Enschede gaat het al om zo'n 500 trafokasten. Ter vergelijking: van oudsher plaatste Enexis jaarlijks in haar hele verzorgingsgebied 40 van zulke kasten.

Terugleveren wordt moeilijker

Het is voor het eerst dat er volgens de kleurenkaart van Enexis sprake is van afnameschaarste in Twente. Voor wat betreft het terugleveren van elektriciteit op het stroomnet is er al langere tijd sprake van krapte: op die kaart is de hele provincie oranje gekleurd. Dat houdt in dat het niet zomaar mogelijk is om opgewekte energie (op piekmomenten) terug te leveren.

Pexels pixabay 33062
Lees ook
Enexis over gewijzigde Twentse energieplannen: 'In huidige vorm onhaalbaar'

Onder meer bij een eventuele renovatie en verduurzaming van Zwembad De Brug in Glanerbrug, gaat dat in de zomermaanden problemen opleveren. Uit onderzoek van Enexis blijkt dat op 15 van de 17 elektriciteitsstations in Twente de komende jaren sprake is van krapte (congestie). In een aantal gevallen is een fysieke oplossing (uitbreiding) zelfs onmogelijk. Dat maakt onder meer dat de Twentse energieplannen in de huidige vorm volgens Enexis onhaalbaar zijn voor 2030.

In Almelo probeert Enexis de capaciteitsproblemen bij het XL Business Park op te lossen met de introductie van een zogeheten Smart Energyhub. In zo'n hub wordt het 'te veel' aan opgewekte energie (overcapaciteit) niet teruggeleverd op het overvolle elektriciteitsnet, maar rechtstreeks afgezet bij afnemers in de buurt. In Zwolle wordt op deze wijze gekeken of een rioolwaterzuiveringsinstallatie van duurzame energie kan worden voorzien.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.