Je zus, je vriend of een van je ouders is verslaafd. Hoe ga je hier nou mee om? Theatermaker Ilse Bosch (23) wil dat uitleggen met een theatervoorstelling in de bieb van Almelo op dinsdagavond. Na de tijd kunnen toeschouwers vragen stellen aan ervaringsdeskundigen en professionals over de problemen die ze misschien wel herkennen in de opvoering.
In de voorstelling bootsen vier acteurs een gezinssituatie na waarbij een alcohol- en gameverslaving voorkomen. “De ouders zijn veel weg en er is geen zicht op de twee kinderen. Onder andere het ‘vragen om geld’ aspect komt aan bod. Er wordt best veel aangekaart”, vertelt Bosch uit Hellendoorn. De opvoering is gratis te bezoeken en is speciaal voor naasten van verslaafden.
Bosch is afstuderende theater docent en dit is haar eindproduct dat ze regisseert. Omdat ze zelf in haar omgeving met verslaving te maken heeft gehad, kiest ze voor dit thema. “Dankzij dit project heb ik antwoord gekregen op vragen die ik vroeger had. Ik begrijp nu wat verslaving met je doet”, zegt Bosch.
Met de voorstelling wil Bosch laten zien welke problemen er zijn in de omgeving van een verslaafde. “Er is weinig hulp voor, gezinnen komen in een negatieve spiraal wanneer iemand met verslaving kampt. Vaak houdt een naaste het buiten beschouwing voor de ander en worstelt er alleen mee. Zelf heb ik nooit geweten dat er hulp was, maar er zijn dus initiatieven die kunnen helpen zoals praatgroepen.” Op deze manier hoopt ze problemen die naasten ondervinden bespreekbaar te maken.
Na de voorstelling van een halfuur, mag het publiek vragen stellen aan professionals over de situatie die is nagebootst. Daarbij is Verslavingscoach Twente aanwezig die overigens ook de regisseur heeft ondersteund bij het project. Sjoerd van Triest is oprichter van de hulporganisatie: “Hopelijk is het verhaal herkenbaar voor het publiek en voelen ze zich daardoor minder alleen.”
De personages in de voorstelling zijn gebaseerd op de kennis van de verslavingscoach: “Samen hebben we de karakters gekneed. Ik heb bepaalde kennis over verslaving en welk gedrag erbij komt kijken. Er komen leugens en veel manipulatie bij kijken”, aldus Triest. Hij benadrukt dat zijn organisatie niet verslaving behandelt, maar vooral zorgt voor begeleiding bij mensen thuis.
Van Triest legt uit wat zijn organisatie doet: “Wij bieden voornamelijk voor- en nazorg trajecten bij verslavingsproblematiek. Het is geen behandeling, maar begeleiding.” Verslavingscoach Twente helpt bij interventies, geeft herstelcoaching en het heeft een naastenprogramma. Zelf is Van Triest ervaringsdeskundige en zeven jaar in herstel van een drank- en cocaïneverslaving.
Van Triest over succesverhalen: “We hebben cliënten geholpen die drie maanden of drie jaar clean zijn. Mensen hadden niets en hebben nu weer een leven. Onlangs kreeg ik een appje van iemand die een jaar lang clean is. Daar krijg je wel een beetje kippenvel van.”
Gratis informatieavond voor naasten.
Dinsdag 20 juni, van 19.30 uur tot 20.30 uur.
Bibliotheek Almelo, Theaterzaal de Evenaar.
Vooraf aanmelden is niet nodig.