Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Wereldvluchtelingendag: ‘Wij voelen ons thuis in de mooiste stad van Nederland’

“Ons dorp is twee dagen nadat wij gevlucht zijn gebombardeerd en er zijn mensen doodgeschoten, bijna het halve dorp is er niet meer”, zegt Aula Makhlouf. Zij vluchtte negen jaar geleden samen met haar man Anton en hun kinderen uit Syrië. Zij voelen zich nu thuis in Oldenzaal door hun wilskracht om een nieuw leven op te bouwen.

“Wij hadden een goed leven in Syrië met een goede baan en woonden in een mooie omgeving”, zegt Aula. Maar toen brak de oorlog uit. “Het was echt heel onveilig voor kinderen. De opties waren of vluchten, of iemand zou ons kind meenemen”, zegt Makhlouf.

Aanslag

Het gezin woonde in het christelijke dorp Sadad, in het Zuidwesten van Syrië. Dit dorp werd in 2013 aangevallen door de Islamitische Staat waarbij vijftig mensen om het leven kwamen, waaronder ook kinderen. In het dorp wonen nu alleen nog ouderen, ook de ouders van Anton en de ouders van Aula. Jonge mensen die deze aanslag overleefden zijn gevlucht.

icon_main_info_white_glyph

Wereldvluchtelingendag

Ieder jaar viert de wereld de kracht en moed van vluchtelingen. Zij zijn noodgedwongen hun thuisland uitgevlucht om te ontkomen aan conflicten en/of vervolgingen. Het is een internationale dag die door de Verenigde Naties in het leven is gebracht om vluchtelingen over de hele wereld te eren. Het valt ieder jaar op 20 juni.

Vluchten

Nadat het gezin twee jaar lang, in Syrië, van stad naar stad vluchtten besloten zij naar Nederland te gaan. Zij zijn toen in Oldenzaal gaan wonen nadat zij een verblijfsvergunning kregen. “Het was in het begin zwaar, maar wij hebben heel veel hulp gekregen”, zegt Anton. Zo boden hun nieuwe buren hulp aan en kregen zij hulp vanuit de gemeente Oldenzaal.

20062023 Oldenzaal Anton en Aula Syrië 1
Het gezin van Anton en Aula
Beeld: Niels Wesselink

Werk

Anton en Aula hebben zich vanaf het begin ingezet voor de stad. Beide deden vrijwilligerswerk voor het project ‘Sport en Inburgering’. Aula werkte hier als tolk en Anton als sportleraar. Momenteel is Aula werkzaam in de productie van medicijnen en vitamines, Anton is scheidsrechter voor de KNVB.

“Ik wil graag nog wat zeggen. Nederland, bedankt!”

Het gezin heeft hun nieuwe thuis gevonden. Volgens Anton is ‘Oldenzaal is de mooiste stad van Nederland’. “Ik wil graag nog wat zeggen. Nederland, bedankt! Wij hebben hier een goed leven, echt hartelijk bedankt”, sluit Aula af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.