Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuw Ontwikkelplein in Bibliotheek Enschede helpt inwoners meedoen in digitale samenleving

Ontwikkelplein Bibliotheek Enschede
Beeld: 1Twente / Charlotte van der Woning

Hulp nodig met taal, het opstellen van een sollicitatiebrief, digitale vaardigheden, of het indienen van de belastingaangifte? Dan kan je terecht bij het nieuwe Ontwikkelplein in de Bibliotheek Enschede. Deze week is het plein officieel geopend door Harmjan Vedder, wethouder van de gemeente Enschede.

Eén op de vier Enschedeërs heeft last van laaggeletterdheid. Dat wil zeggen: moeite met lezen, schrijven en/of rekenen en vaak ook beperkte digitale kennis. Daar wil Bibliotheek Enschede hulp bij aanbieden. Het Ontwikkelplein helpt mensen participeren in de informatiesamenleving. Dit initiatief is een samenwerking van onder meer: Informatiepunt Digitale Overheid (IDO), Seniorweb, Leerwerkloket Twente, M-Pact, Huis voor Taal & Meedoen, Alifa en de Bibliotheek Enschede.

Digitalisering

Jeroen Schopman, bibliotheekmedewerker en projectleider van het Ontwikkelplein, vertelt: “We willen ervoor zorgen dat laaggeletterden meekomen in de digitale wereld en het liefst willen we ze zelfredzaam maken.” Tegenwoordig gaan veel zaken online: medische dossiers, facturen betalen of werk zoeken. Er wordt vanuit gegaan dat iedereen die problemen digitaal kan oplossen, maar dat valt tegen. Een QR-code scannen? Voor veel mensen is het vanzelfsprekend en gaat het op automatische piloot, maar er zijn genoeg mensen die geen benul hebben hoe dat moet.

“De tijd dat mensen hier alleen komen om boeken te lezen is voorbij”

Huiselijke sfeer

Volgens de projectleider is het belangrijk dat er een warm welkom moet zijn. “Wanneer bezoekers twijfelen om binnen te stappen en er zit niemand of ze worden niet hartelijk ontvangen of aangesproken, lopen ze zo weer richting de deur. Dan zijn ze direct weg. We willen de drempel zo laag mogelijk houden en hebben daarom ook ons best gedaan om een huiselijke sfeer te creëren, zodat mensen zich veilig voelen”, aldus Schopman.

Kortere lijntjes

Zes partners waren al gevestigd in de bibliotheek. Voorheen zaten zij op hun eigen, door de bibliotheek verspreide, plekken. Iedere organisatie had een eigen spreektafel in de bieb. “We wilden samenwerken, zodat de lijntjes korter zijn en het makkelijker is om elkaar te vinden en te helpen”, licht Schopman toe.

Kosteloos leren

Er worden gratis cursussen en lessen aangeboden. Docenten geven op vrijwillige basis computerlessen in de bieb. Een taalcursus op een tablet, een workshop digitale zorg, een cursus Windows 11, noem het maar op. Ook zijn er spreekuren waar iedereen vrijblijvend welkom is. “De bibliotheek is niet meer wat het ooit geweest is; de tijd dat mensen hier alleekomen om boeken te lezen is voorbij”, meent de bibliotheekmedewerker.

Opening Ontwikkelplein Bibliotheek Enschede
Officiële opening door wethouder Harmjan Vedder
Beeld: Bibliotheek Enschede

Workshops voor jongeren

In principe is het Ontwikkelplein bedoelt voor iedere inwoner die hulp kan gebruiken bij bepaalde vraagstukken. “Uit de tot op heden opgedane ervaring is gebleken dat dat voornamelijk ouderen, laaggeletterden of allochtonen zijn.” Schopman wil het initiatief in de toekomst ook meer op jongeren richten.

“Onderwerpen zoals jeugdschulden, zaken die jongeren moeten regelen als ze 18 jaar zijn en waar ze recht op hebben kunnen aangekaart worden. Als bibliotheek zijnde kunnen we in de toekomst workshops geven op middelbare scholen. Ook zou ik graag willen samenwerken met verschillende banken zoals ING of ABN Amro.”

De wijk in

Daarnaast wil het Ontwikkelplein de samenwerking aangaan met zorginstellingen. “In de toekomst willen we meer de wijken in met de ‘biebbakfiets’. Bijvoorbeeld naar mensen thuis die zelf niet in de gelegenheid zijn om naar ons toe te komen om hulp te vragen, of in de hal van het Medisch Spectrum Twente gaan staan.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.