Het Prins Bernhardplantsoen en paviljoen De Ontmoeting krijgen een flinke metamorfose, met als uitgangspunt het geheel zoveel mogelijk terug te brengen naar de oude stijl van het park. Een belangrijke voorwaarde is dat het paviljoen het hele jaar geëxploiteerd moet worden. "We willen de helderheid terugbrengen, terug naar het verleden", zegt architect Rob Beerkens.
Zo'n vijftig á zestig belangstellenden zijn dinsdagavond naar het park gekomen om de plannen te bekijken. Een opknapbeurt voor het park is volgens de gemeente en de architecten noodzakelijk: “Er wordt steeds meer gewoond in het centrum en het Prins Bernhardplantsoen is echt de achtertuin van de binnenstad”, zegt architect Rob Beerkens van MAS Architectuur, die samen met collega Gerwin Tornij het ontwerp maakte.
Dat het park en paviljoen De Ontmoeting een opknapbeurt nodig hebben, is wel duidelijk. Daarbij: de openingstijden van de horecagelegenheid zijn momenteel beperkt, waardoor het niet aantrekkelijk is om het te exploiteren: "Het paviljoen is in de huidige staat niet geschikt om het hele jaar open te kunnen", zegt projectleider Esther Vos van de gemeente Hengelo. Met een uitbreiding moet dit wel mogelijk worden. De huidige exploitant Clemens Falkmann stopt ermee en gaat zich richten op zijn andere horecazaak in Wierden.
Om ruimte te bieden in de winter en bij slecht weer wordt er een aanbouw gebouwd, die loopt van het huidige gebouw tot in de speeltuin; deze laatste wordt iets verplaatst. "We gaan duurzaam te werk: het nieuwe paviljoen wordt van hout gemaakt en we gebruiken alleen duurzame materialen", zegt Beerkens. Het paviljoen krijgt een groen dak; planten, met name sedum, nemen het regenwater op en zorgen op warme dagen voor verkoeling. "De glazen pui kan in de zomer in zijn geheel geopend worden. In de winter of bij feestjes kan het gesloten blijven."
De speeltoestellen moeten wijken, maar er komt een nieuw speeltoestel voor terug: "Het huidige speeltoestel loopt ook al tegen het einde van zijn levensduur, dus dat gaan we niet terugplaatsen", zegt projectleider Vos. "Er komt een nieuwe speelplek naast de nieuwbouw."
Tekst gaat verder onder foto
Het huidige paviljoen wordt teruggebracht in de oude stijl: "We zijn bij Museum Hengelo geweest om foto's te bekijken van hoe het er vroeger uitzag." Volgens Beerkens wordt de ontstane 'ruis' in het park en het paviljoen aangepakt: "Het park en paviljoen zijn een gemeentelijk monument, daar moet je geen toeters en bellen aan toevoegen." Aan de voorkant van het paviljoen komen weer kolommen, net zoals die er in 1930 ook waren, bij de oplevering.
De gemeente wil dat ook het park in de oude luister wordt hersteld. De wandelpaden krijgen een opknapbeurt en het betonnen terras wordt verwijderd en daarvoor in de plaats komt gras. De oever van de vijver wordt weer één geheel.
Met een nieuwe exploitant hoopt de gemeente Hengelo dat de verpaupering van het stadspark wordt tegengegaan. Vanwege de afwezigheid van een exploitant is er nu minder toezicht in het Prins Bernhardplantsoen. Twee weken geleden werd er nog een kunstwerk in het park vernield door vandalen. Ook wordt het regelmatig een smeerboel door zwerfafval. Groenbedrijf Gildebor is vaker dan voorheen in het park te vinden om de rotzooi op te ruimen.
Er is nog geen exploitant, vertelt Vos: "Na de zomer willen we daarmee beginnen. Het wordt een vergelijkbaar traject als wat we hebben toegepast bij de Kiosk op het marktplein." Het is de bedoeling dat er in het najaar met de bouw kan worden begonnen, mits er geen bezwaren zijn van omwonenden. Ook moet de gemeenteraad van Hengelo nog instemmen met het plan. "Het doel is om volgend jaar open te kunnen gaan."