Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Samenwerking tussen de gemeenten Oldenzaal, Dinkelland en Tubbergen

Gemeentehuis dinkelland
Beeld: Twente FM

Eind 2021 is een ambtelijke en bestuurlijke verkenning gestart voor verdere samenwerking tussen de gemeenten Oldenzaal, Dinkelland en Tubbergen.

De verkenning van de samenwerking was gericht op hoe de gemeenten elkaar kunnen versterken als het gaat om het samenlevingsgericht besturen en werken, het verbeteren van de kwaliteit van het bestuur en de ambtelijke organisatie. Daarbij was het behoud van een gezonde financiële positie een voorwaarde.

John Joosten
Beeld: Gemeente Dinkelland

“De gemeenten werken nu al samen als het gaat om de opgaven, zoals duurzaamheid, de energietransitie, migratie en veiligheid. Verder zien we een verschuiving van taken tussen Rijk en gemeenten en een veranderende
omgeving zoals klimaatverandering, digitalisering en de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.”, aldus John Joosten in de ochtendshow Twente Wordt Wakker.

Gemeenteraden

Voorstel aan de gemeenteraden is om de meerwaarde van een intensievere samenwerking op het gebied van informatievoorziening en ICT tussen de drie gemeenten, samen met andere gemeenten verder te verkennen. Voor nu kiezen de gemeenten dus vooral voor een opgavegerichte samenwerking. De gemeenten onderzoeken of er meer grotere opgaven zijn waarbij zij intensiever kunnen samenwerken. Dit is deels afhankelijk van de ontwikkelingen in de samenleving.

Oldenzaal gemeentehuis stadhuis
Beeld: Léon de Man

College

De colleges bespreken begin juli 2023 de resultaten van het verkenningsonderzoek in de gemeenteraden en het advies om de opgavegerichte samenwerking te vervolgen en te intensiveren. Verder worden de raden gevraagd of zij akkoord zijn om een samenwerking met meer Twentse gemeenten verder te verkennen als het gaat om de ondersteunende diensten, zoals de informatievoorziening en ICT. Op 10 en 18 juli 2023 ligt het voorstel voor ter besluitvorming aan de raad in Oldenzaal, Dinkelland en Tubbergen.

Tubbergen stadhuis
Beeld: Twente FM
icon_main_info_white_glyph

Losser

Met betrekking tot een aantal opgaven, wordt ook samengewerkt met gemeente Losser. Die gemeente blijft hierbij betrokken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.