De Provincie Overijssel en NX Filtration gaan iedere vijf jaar kijken of het oppompen van grondwater nog noodzakelijk is voor de bedrijfsvoering. Dat zei wethouder Gerard Gerrits tijdens de raadsvergadering afgelopen woensdagavond. Het Enschedese bedrijf, dat membranen maakt die gebruikt worden voor het zuiveren van sterk vervuild water, wil zich vestigen in Hengelo. SP en GroenLinks maken zich zorgen over het oppompen van grote hoeveelheden grondwater.
NX Filtration is al een tijdje een punt van discussie in de Hengelose politiek. Volgens een aantal oppositiepartijen is het niet wenselijk dat het bedrijf grote hoeveelheden grondwater gaat oppompen, die het nodig heeft voor het productieproces. Volgens de tegenstanders zal de grondwaterstand fors gaan dalen en dat gaat ten koste van de bomen in het gebied.
In de vergunning wordt nu een voorschrift opgenomen dat er elke vijf jaar gekeken moet worden naar de noodzaak van het nog langer oppompen van grondwater. De monitoring van het effect op de omgeving ligt bij de provincie: “We borgen dit op zowel bestuursrechtelijk als privaatrechtelijk niveau", zegt wethouder Gerard Gerrits.
De provincie Overijssel gaat over het oppompen van grondwater. NX Filtration heeft een vergunning nodig om dit te mogen doen. De vergunning voor de bouw en de vestiging van het bedrijf is weer een aangelegenheid van de gemeente. Hengelo heeft over het oppompen van grondwater niets te vertellen.
Volgens wethouder Gerrits kon de gemeente technisch gezien de reeds verleende omgevingsvergunning niet weigeren: “Juridisch moeten wij meewerken aan een vergunningsafgifte, wanneer er aan alle voorwaarden is voldaan.”
GroenLinks-raadslid Agnes Booijink vroeg zich af welke belangen zwaarder wegen: duurzaamheidsbelangen of economische? Volgens wethouder Gerard Gerrits gaat het hier om beide belangen: “Wij staan als college positief tegenover de vestiging van NX Filtration in Hengelo, want het bedrijf heeft een duurzame doelstelling.”