Verkeer
Stuur appje
Zoek

Azc in Enschede stap dichterbij, staatssecretaris stemt in met maximaal 550 plekken

Noodopvang vliegveld
Beeld: 1Twente

De kans dat er een asielzoekerscentrum met 550 plekken komt in Enschede, is een stuk groter geworden . Staatssecretaris Van der Burg (Asiel) heeft ingestemd met de eisen die de gemeente stelt aan het azc. Eerder zei de staatssecretaris juist nog dat hij niet akkoord wilde gaan met het eisenpakket van Enschede.

In maart kwam Enschede met een plan voor een groot asielzoekerscentrum in de stad, maar dan wel met strikte voorwaarden. Zo mag het azc er maximaal vijf jaar staan en moet elk jaar dat er verlengd wordt, overlegd worden met de raad. Ook willen de partijen geen veiligelanders in de opvang, een groep die vaak voor overlast zorgt in en rondom azc's.

Veiligelanders

Staatssecretaris Van der Burg verwees het plan eerder nog naar de prullenbak, omdat hij niet in wilde stemmen met de eisen. Daar komt hij nu toch op terug. Hij wil aan het eisenpakket van Enschede voldoen, 'mits de opvang op korte termijn beschikbaar kan komen'. Dat er geen veiligelanders in de asielopvang komen, zegt Van der Burg echter niet te kunnen garanderen. Eerder gaf hij aan dat er geen wettelijke basis is om die groep te weigeren.

Het akkoord van Van der Burg betekent dat er snel een azc met 550 plekken in Enschede kan komen. "Dit betekent op korte termijn een verlichting in de opvangopgave", aldus de staatssecretaris.

Geen tweede Albergen

Enschede deed het voorstel eerder dit jaar aan de staatssecretaris, om te voorkomen dat de gemeente gedwongen zou worden een azc te openen. Dat gebeurde vorig jaar wel in Albergen, waar de gemeente en staatssecretaris lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan.

Met 550 asielzoekers heeft Enschede na Hardenberg straks het grootste azc van Overijssel. Het azc in Hardenberg is met 750 plekken nog iets groter.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.