De gemeente Hengelo en FC Twente konden het niet eens worden over de huur van het kunstgrasveld bij HVV Hengelo voor de vrouwenbeloftenteams van de voetbalclub. Hengelose politici maken zich zorgen of dit de relatie met FC Twente verder zal bekoelen.
FC Twente zag graag de beloftenteams spelen op het kunstgrasveld van HVV Hengelo, maar kon het niet eens worden met de gemeente over de huurprijs. Algemeen directeur Paul van der Kraan liet eind mei in de nieuwsbrief weten dat de club geen akkoord heeft kunnen bereiken, omdat volgens FC Twente de huurprijs veel te hoog was.
Volgens een woordvoerder van de gemeente Hengelo staan de tarieven vast: "Omdat de tarieven door de raad zijn vastgesteld, kunnen wij daar niet zomaar van afwijken." De tarieven voor de huur van gemeentelijk vastgoed (sporthallen, sportvelden en buurtcentra) worden elk jaar vastgesteld door de gemeenteraad.
Dat de prijs voor het huren van het kunstgrasveld bij HVV niet goedkoop is, blijkt wel uit de tarieven die de gemeente hanteert: een kunstgrasveld van de gemeente Hengelo kost in 2023 op jaarbasis 15.220 euro exclusief btw. Een flinke som geld. Amateurverenigingen zijn vrijgesteld van btw-afdracht, maar dit geldt niet voor FC Twente.
De gemeente Hengelo heeft de voetbalclub nog aangeboden om samen een voorstel te doen aan de gemeenteraad om de huurprijzen te verlagen, maar de voetbalclub ging daar niet op in: "FC Twente heeft ons bevestigd deze route niet te willen bewandelen en is gaan kijken naar andere mogelijkheden", aldus de gemeentewoordvoerder.
De Hengelose politiek vraagt zich verder af of de toekomst van de in Hengelo gevestigde FC Twente/Heracles Voetbalacademie wel gewaarborgd is nu de club in Enschede bezig is om een hypermodern trainingscomplex bij Het Diekman te realiseren. Lokaal Hengelo en de PVV hebben schriftelijke vragen gesteld en uiten hun zorgen.
‘De academie heeft een belabberde uitstraling. De kantoren van de academie zijn een opstapeling van containers’, schrijft Lokaal Hengelo-raadslid Glenn Dedecker aan het college begin deze maand. Hij is bang dat FC Twente ook de academie naar een andere gemeente verhuist, omdat de renovatie van het complex nog altijd op zich laat wachten.
Volgens de gemeentewoordvoerder zet het stadsbestuur alles op alles om de voetbalacademie op sportpark Veldwijk te behouden: "Onze eerste prioriteit is het behouden van de academie in Hengelo."
Het eerste elftal zal in de toekomst niet meer trainen op het trainingscomplex bij het FBK-stadion, maar zal terugkeren naar de oorspronkelijke locatie bij Het Diekman in Enschede. Dit was een van de eisen die de gemeenteraad van Enschede stelde, nadat ze de schulden van de voetbalclub in 2019 had kwijtgescholden. Op het terrein in Enschede-Zuid moet een hypermodern trainingscentrum verrijzen.
De faciliteiten op Sportpark Veldwijk zijn op dit moment verre van ideaal. FC Twente en Heracles hebben al vaker aangegeven dat ze niet passen bij een topsportacademie; het krachthonk ligt er troosteloos bij en het gebouw kan wel een opknapbeurt gebruiken. In 2021 werd er een plan voor het sportpark gepresenteerd aan de gemeenteraad van Hengelo.
Tekst gaat verder onder foto.
Het plan werd positief ontvangen door de verenigingen en de politiek, maar nu, ruim twee jaar later, is er nog niets gebeurd. Volgens het oorspronkelijke tijdschema zou het verbouwde complex in de zomer van 2023 in gebruik genomen kunnen worden.
Hoe nu verder? "Samen met de voetbalacademie en aanwezige maatschappelijke partners en sportclubs zoals Barbaros, MPM, Webton, Olympia, ROC van Twente en Gildebor, kijken wij naar de beste invulling van sportpark Veldwijk en de uitkomst hiervan zullen wij delen met onze gemeenteraad. Dit zal op korte termijn gebeuren", aldus de woordvoerder.