Verkeer
Stuur appje
Zoek

Roeivereniging Amycus uit Almelo viert 35 jarig jubileum

Een taart met 35 kaarsjes erop voor de roeivereniging Amycus uit Almelo. Dit weekend vieren zij hun 35 jarig jubileum. Dat wordt uitgebreid gevierd: want het feest is op zaterdag en zondag.

Er staat een uitgebreid programma op de planning van de roeivereniging dit weekend. Zaterdag begint de feestdag met een tentoonstelling genaamd ‘Het Twentekanaal’ gevolgd door een markt met kunstobjecten gemaakt door de Amycus leden. “We hebben bijvoorbeeld mensen die goed zijn met keramiek en aardig kunnen schilderen”, vertelt voorzitter René Maarleveld in 1Twente Vandaag. “We vieren dit lustrum omdat het kanaal breder en dieper is gemaakt voor de grotere schepen die langs varen.” Maarleveld legt uit dat door het verbreden en dieper maken van het kanaal dat soms wat lastig roeien was, maar het de roeivereniging het uiteindelijk wel een nieuwe kade heeft opgeleverd. Zaterdagmiddag opent wethouder van Rees de nieuwe kade.

Nieuwe kade en kleding

De nieuwe kade is tien meter langer: van vijftig naar zestig meter. “Dan kunnen er meer boten tegelijk wegvaren”, zegt Maarleveld. Veiligheid op het water is een belangrijk punt voor de roeivereniging. “De roeibond heeft aangedrongen dat we beter zichtbaar moeten zijn op het kanaal. We mogen niet meer in de kleuren van de club varen maar we moeten meer fluoriserende kleding dragen.” Voor het lustrum heeft Maarleveld speciale shirts laten ontwerpen.

Door Almelo varen

Zondag vaart de vereniging naar de binnenstad van Almelo. “Sindskort is het centrum beter bereikbaar. We kunnen met een roeiboot onder de bruggen door, maar dan moeten we wel gaan liggen in de boot”, vertelt Maarleveld. “De heenweg gaan de bruggen gelukkig open.”

Geliefde sport

Amycus heeft ongeveer 150 leden. “Vanaf tien jaar kan je lid worden en het oudste lid is 88. Over het algemeen proberen we wel zoveel mogelijk aandacht op de jeugd te richten. Zo krijgen we verjonging.” De grootste leeftijdscategorie binnen de vereniging is in de veertig jaar. Maarleveld merkt wel veel belangstelling voor de roeisport van buitenstaanders. “Het sporten in de buitenlucht spreekt mensen erg aan.” Ook in de coronatijd was het roeien erg geliefd. “We konden mensen makkelijk op anderhalve meter afstand in de boot zetten. We konden blijven roeien en dat was aantrekkelijk. We waren samen in de buitenlucht.”

icon_main_info_white_glyph

Programma

Benieuwd naar het programma van Amycus in Almelo dit weekend? Bekijk het programma via: http://www.amycus.nl/2023/04/2...

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.