Verkeer
Stuur appje
Zoek

Laatste weekend van Almelose Ruiterdagen met meer deelnemers dan ooit

Meer dan 10.000 startmomenten en ruim 1.600 paarden en pony’s. De Almelose Ruiterdagen telt de meer deelnemers dan ooit. En het laatste weekend gaat op vrijdag in. “We hebben meer aanmeldingen dan ooit”, aldus Eddie Schoneveld, voorzitter van de Almelose Ruiterdagen.

Er zijn zoveel deelnemers, dat de wedstrijden maar niet ophouden. Tien dagen lang wordt er van 8.00 uur ‘s ochtends tot pak ‘m beet 23.00 ‘s avonds gereden. Volgens Schoneveld heeft dit evenement overigens het grootste ponyconcours van Nederland.

Kracht van Almelose Ruiterdagen

Het is een groot, nationaal paardensport evenement, zegt de voorzitter. “Wij hebben de onderdelen springen en dressuur. Bij de dressuur doen we alle rubrieken: van beginnerklasse tot aan de grand prix. Dat zijn echt de topruiters. Dat is de kracht van Almelose Ruiterdagen, iemand die 2 maanden paardrijdt kan al meedoen.” Dat is niet allemaal in één bak: “Ons terrein is negen hectare groot. We hebben een eigen camping met tachtig plaatsen. Grote tenten met stallen. Wedstrijdterrein is in totaal drie hectare.”

Grote drukte

“Het eerste weekend is het ponyweekend. Dat is meestal het drukst. Dan komen vaders, moeders, opa’s en oma’s meekijken. Ze komen uit het hele land met de tent, caravan en noem het maar op. Ze staan bij ons op de camping en hotels van Almelo en omgeving zijn allemaal vol.” Een belangrijke reden van de drukke editie dit jaar is volgens Schoneveld de bodem: We hebben de bodem gerevitaliseerd. Onze springpiste lag er vijftien jaar, die is bijvoorbeeld helemaal vernieuwd. Een goede bodem is essentieel voor je evenement.”

icon_main_info_white_glyph

Ontstaan Almelose Ruiterdagen

160 kilometer van Almelo vandaan ligt het Duitse Iserlohn. Dat is al bijna 70 jaar de partnerstad van Almelo. Ieder jaar gingen er veel ruiters naar de Iserlohner Reitertage. De Almelose Ruiterdagen zijn hierop gebaseerd. Op de weilanden van Boer Kamp aan de Bronsestraat werd de eerste gehouden. Sindsdien heeft het evenement zich steeds verder uitgebreid. Sinds 50 jaar is het terrein te vinden op hun eigen manege Twents Hippisch Centrum.

Blauwe maandag

Schoneveld is meer van het organiseren dan de paardensport zelf: “Ik heb zelf op een blauwe maandag paardgereden, maar dat was niet echt een succes. Dat is niet mijn talent, maar organiseren is mijn vak. Dat vind ik erg leuk om te doen. Mijn vrouw rijdt wel paard en was zelfs Overijssels kampioen. Mijn twee dochters kunnen ook paardrijden.”

“Wij organiseren dit met ongeveer veertig mensen. Elke woensdag komen we bij elkaar met ongeveer vijftien mensen. Dat is een vriendenclub geworden. Ook al hebben we niet echt iets te bespreken, we komen alsnog bij elkaar, omdat we het gezellig vinden", aldus Eddie.

Modderbende

Op donderdag waren er flinke stortbuien, maar een modderbende werd het niet: “Er gebeurt niets met het terrein door regen. We hebben een van de beste ‘all weather’ bodems van heel Nederland. Ik durf wel te zeggen voor ons evenement en lengte ervan zelfs de beste. Wij zijn er echt heel tevreden mee. Dinsdag heeft het gehoosd. Een kwartier later konden we gewoon weer rijden. Er zijn weinig banen waar dat kan.”

Net even anders

Het springen op vrijdag ging anders dan normaal, zegt Schoneveld: “Zoveel mensen wilden weer naar Almelo komen, dat we met ons grote terrein pas om half een ‘s nachts klaar zouden zijn. Dus hebben we er twee terreinen van gemaakt. Voor de ruiters minder mooi, maar dan gaat het wel sneller. Zo kon iedereen toch nog springen.”

Traditionele koetsentocht afgelast

In verband met het warme weer is de traditionele koetsentocht afgelast. Schoneveld legt uit hoe dat komt: “Deelnemers komen uit het hele land en die paarden moet in een wagen waar de zon de hele dag op brandt. De binnenkant wordt dan warmer dan 30 graden. Vervolgens moeten ze nog een tocht doen van 25 kilometer in de brandende zon. We kregen zoveel afmeldingen, dat we besloten het af te lassen. Het is doodzonde. Allemaal authentieke koetsen en mensen in klederdracht zouden dwars door heel Almelo rijden.” Er komt geen vervangend evenement. “Het is wat het is. Zondag zijn er genoeg wedstrijden te zien.”

Wordt nog leuker

“Na het springen vandaag, wordt het alleen maar veel leuker”, zegt Schoneveld. Op vrijdagavond is de feestavond met DJ. Bovendien zijn er op het terrein nog allerlei tentjes te vinden. “We hebben een strodorp, met snacks, broodjes en wat verkooptentjes. Morgen is de VIP-avond en de kür op muziek. Zondag is nog de grote prijs", aldus Schoneveld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.