De kans dat de vele tientallen gedupeerde klanten van het failliete Jan Duurzaam uit Enschede ooit nog wat van hun geld terugzien is klein. Deze groep particulieren had - om hun huis duurzamer te maken - soms tienduizenden euro's aanbetaald op een warmtepomp, zonnepanelen of kunststof kozijnen. Maar nadat het bedrijf eergisteren op de fles ging, staan ze nu met lege handen. De directeur mag dan hebben laten weten dat hij werkt aan een terugbetaalregeling, curator Nick Leferink heeft er een hard hoofd in dat dat er daadwerkelijk van komt. “Ik zou het graag anders zien, maar ik kan het niet mooier maken dan het is.”
Voornaamste oorzaak van het bankroet lijkt een geschil tussen de twee directeuren-bestuurders over de te varen koers voor de toekomst.
Het idee was nog wel zo mooi toen Jan Duurzaam in 2018 van start ging. Het bedrijf zou particulieren begeleiden bij het duurzaam maken van hun huis. En de onderneming beleefde ook een goede start. De klanten kwamen van ver buiten Twente voor warmtepompen, zonnepanelen, kunststof kozijnen, isolatiemateriaal en dakramen.
Maar mogelijk werd Jan Duurzaam het slachtoffer van het eigen succes, zo blijkt uit een eerste gesprek dat curator Nick Leferink met de eigenaar had. Het bedrijf draaide grotendeels op de aanbetalingen die klanten hadden gedaan. Daarmee werden vervolgens de orders voorgefinancierd.
“Het bedrijf groeide en groeide, maar daarmee werden ook de lasten hoger”, aldus curator Leferink. “Als je dan vervolgens een tegenvaller hebt, komt er een kink in de kabel. Zeker als dan ook je financiële buffer nog niet groot genoeg is.
”Die kink in de kabel bestond er met name uit dat de directeur-bestuurder en zijn compagnon het niet eens konden worden over hoe de toekomst er uit moest gaan zien, zo heeft de curator van de eigenaar begrepen.
Rond datzelfde moment stond de Belastingdienst op de stoep met een claim van circa 9 ton, waarvan overigens de helft bestaat uit coronasteun die moet worden terugbetaald.
De eigenaar kon vervolgens weinig anders doen dan zelf het faillissement aanvragen. Dat werd eergisteren uitgesproken.
De kans dat klanten nog wat van hun aanbetaling terugzien, lijkt nihil. Vooral vanwege de claim van de fiscus die er reeds ligt en die voorrang krijgt boven andere schuldeisers.
De eigenaar denkt zelf dat het gaat om circa 150 klanten die een aanbetaling hebben gedaan, zo heeft hij de curator laten weten. Omdat afhankelijk van het product dertig tot vijftig procent moest worden aanbetaald, betekent dat dat sommige huishoudens er tienduizenden euro’s bij in schieten.
De totale schuldenlast bedraagt op dit moment circa 2,4 miljoen euro. Behalve de negen ton van de fiscus gaat het voor de rest om klanten die een aanbetaling hebben gedaan, leveranciers en de verhuurder van het pand.
Op internetplatform Trust Pilot regent het intussen klachten van gedupeerde huizenbezitters. Daarbij wordt openlijk gesproken van oplichting. Wat de klagers vooral stoort, is dat het bedrijf nooit meer iets van zich heeft laten horen. Sommige klanten zaten op het afgesproken tijdstip van levering te wachten, waarna er vervolgens helemaal niemand kwam opdagen.
Klanten van Jan Duurzaam willen zich nu op Facebook verenigen in een aparte groep van gedupeerden.
Bij Jan Duurzaam werken 21 mensen. Curator Leferink over de mogelijkheden van een doorstart: “Dat zou prima kunnen. Het concept is erg mooi en en het valt dan ook niet uit te sluiten dat een andere marktpartij hiermee verder wil gaan. Tegelijk vraag je je ook af hoe het kan dat een dergelijk bedrijf - in een tijd waarin verduurzaming een steeds grotere rol speelt - failliet gaat?”
De eigenaar heeft intussen tegenover klanten laten weten dat hij wat betreft de aanbetalingen werkt aan een mogelijke oplossing. Maar curator Nick Leferink zegt geen valse verwachtingen te willen scheppen: "Wellicht dat voor klanten bij wie nog servicepunten openstaan nog iets geregeld kan worden. Daar ga ik onderzoek naar doen. Voor klanten die reeds een aanbetaling hebben gedaan, maar nog niets hebben ontvangen, zou ik echter eerlijk gezegd niet weten hoe die regeling eruit zou moeten zien."
"Het is heel zuur en heel hard, maar in de basis hebben deze klanten brute pech. Ik had het graag anders gezien, maar ik kan het niet mooier maken dan het is. Bij een eventuele doorstart - als het daarvan komt - zou er aan deze groep klanten nog enige vorm van tegemoetkoming door de doorstarter kunnen worden aangeboden. Maar ook dat is op dit moment uiterst onzeker. Niettemin, als die mogelijkheid zich aandient, zal ik mij daar zeker hard voor maken."