Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gros bezwaren verbouwing Storkbieb Hengelo niet-ontvankelijk verklaard, want 'bezwaarmaker is niet belanghebbend'

210830 storkbieb3 1twente
Beeld: 1Twente

Zo'n veertig personen en groeperingen hebben bezwaar gemaakt tegen het verlenen van een omgevingsvergunning aan projectontwikkelaar Van Wijnen om de oude Storkbibliotheek aan de Vondelstraat in Hengelo te verbouwen tot acht appartementen. Liefst 25 van die bezwaren blijken niet-ontvankelijk verklaard te zijn. De reden die gegeven wordt luidt steevast: 'bezwaarmaker is niet aan te merken als belanghebbende bij het bestreden besluit'.

Actiegroep

Erik Gigengack van de actiegroep 'Behoud Oude Bieb Hengelo' vindt het vreemd dat er überhaupt bezwaarmakers zijn aangemerkt als zijnde 'niet belanghebbend': "Daarbij wordt ervan uitgegaan dat alleen direct omwonenden hier bezwaar tegen zouden kunnen hebben, maar de voormalige Storkbieb is een gebouw dat voor alle Hengeloërs van belang is. Het erfgoed, de geschiedenis, noem maar op. Daarom zouden veel meer mensen een zegje moeten kunnen doen, vinden wij."

icon_main_info_white_glyph

Definitie belanghebbende

De Algemene wet bestuursrecht (Awb) definieert een belanghebbende als 'degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken'. Daarmee wordt beoogd de kring van personen die een beroep op de bestuursrechter kunnen doen te begrenzen, in die zin dat niet iedere willekeurige belangstellende tegen een besluit kan opkomen.

Hoorzitting

Op 9 februari heeft de gemeente Hengelo de omgevingsvergunning verleend, nadat op 5 juli 2022 de door Van Wijnen ingediende aanvraag is ontvangen. Ondertussen loopt de bezwaarprocedure nog steeds. Op woensdag 5 juli houdt de bezwarencommissie een hoorzitting, waarin de ontvankelijk verklaarde bezwaarmakers, dat zijn dus uitsluitend buren van de oude bieb, hun zegje mogen doen. Gigengack, wiens bezwaar niet-ontvankelijk is verklaard omdat hij verderop in de stad woont, is erbij: "Veel bezwaren zullen niet behandeld worden, maar we willen wel graag de wél ontvankelijk verklaarde bezwaarmakers met advies terzijde staan."

“Ik vind dat je de oude Storkbieb kunt vergelijken met het Tuindorpbad. Als dat met sluiting bedreigd wordt en de gebouwen krijgen een andere functie, is dat ook niet alleen een zaak van de omwonenden, maar van heel Hengelo.”

Geschenk

Nadat de gemeente in februari de vergunning om te kunnen bouwen had verleend, had Gigengack bij 1Twente al aangekondigd dat er veel bezwaren zouden komen. Hij vertelde toen: "Wij gaan door met de strijd voor het behoud van de oude Stork-bieb en het openbare karakter van het pand, dat ooit een geschenk was van de familie Stork aan de stad."

Storkbieb 1twente
Lees ook
Procedure omgevingsvergunning voor realisatie appartementen in oude Stork-bieb opgeschort

'We gaan door tot het einde'

Vier maanden later is de strijdbaarheid beslist niet minder geworden: "Wij gaan inderdaad door tot het einde. Ik vind dat je de oude Storkbieb kunt vergelijken met het Tuindorpbad. Als dat met sluiting bedreigd wordt en de gebouwen krijgen een andere functie, is dat ook niet alleen een zaak van de omwonenden, maar van heel Hengelo."

icon_main_info_white_glyph

Redenen van bezwaar

De actiegroep 'Behoud Oude Bieb Hengelo' heeft de redenen die de bezwaarmakers hebben genoemd in hun brieven gebundeld. Het zijn er in totaal dertien. Hieronder een greep daaruit:

- Coenraad Frederik Stork en zijn vrouw Ellen Stork-Waller schonken de oude bieb aan de bevolking van Hengelo. Daarmee is het dus aan de bevolking wat er met het gebouw gebeurt.

- De projectontwikkelaar kan geen garanties geven hoe in de toekomst de hal en het dak gebruikt worden. Men laat het aan de toekomstige VVE. De bewoners kunnen later de hal en de eregalerij eenvoudig afsluiten. Daarmee is de beloofde gedeeltelijke publieke toegankelijkheid dus in het geding.

- Het plan is niet onderscheidend. Volgens het verkoopdocument van de gemeente moet het plan voor de oude bieb een 'aanvullende waarde voor Hengelo' hebben en 'onderscheidend' zijn. We zien beide niet terug in het plan; noch op cultureel gebied, noch op sociaal gebied heeft dit plan toegevoegde waarde voor de Hengeloërs. En dat terwijl er diverse mededingers waren, die juist uitblonken op dat gebied.

- Er verdwijnt weer een stuk erfgoed uit Hengelo.

- Met acht woningen wordt de woningnood niet opgelost. 'Het historische gebouw afsluiten voor de rest van Hengelo ten gunste van 8 toekomstige eigenaren. Hoe logisch is dat?', vraagt een bezwaarmaker zich af.

- De woningen zijn financieel niet toegankelijk voor jongere kopers en niet levensloopbestendig. Juist dat soort woningen zouden volgens de ‘Woonagenda Hengelo 2021-2030’ prioriteit moeten hebben.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.