Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede-Oost en Glanerbrug krijgen verplichte parkeerplekken voor deelscooters en -fietsen

20230626 Buurthub hub deelscooters deelvervoer deelfietsen
Een voorbeeld van een buurthub in de wijk Roombeek, met plek voor circa zes scooters of fietsen.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Nu de proeffase in Enschede-Noord achter de rug is, worden ook Enschede-Oost en Glanerbrug voorzien van zogeheten hubs. De verplichte parkeerplekken voor elektrische deelscooters en -fietsen worden nog dit najaar aangelegd. De hubs zijn er in verschillende soorten en afmetingen en zijn in het leven geroepen om overlast van geparkeerde deelvoertuigen een halt toe te roepen.

De gemeente Enschede heeft het afgelopen jaar 'geoefend' met de introductie van mobiliteitshubs. In Enschede-Noord zijn 37 van zulke stallingsplaatsen gerealiseerd. De bedoeling is dat twee hubs niet meer dan 300 meter van elkaar verwijderd liggen. Dat gaat echter niet overal op: in het buitengebied zijn geen parkeerplaatsen voor deelvoertuigen en in Lonneker is slechts één hub gevestigd.

DFF

De hubs worden per stadsdeel gerealiseerd. De komende maanden is het de beurt aan Enschede-Oost en Glanerbrug. De beoogde locatie zijn al door ambtenaren vastgesteld. Directe aanwonenden zijn of worden deze maand op de hoogte gesteld van het voornemen om een parkeerplek voor deelscooters en -fietsen te realiseren.

20230626 Check deelvervoer deelscooters app hubs
Een overzicht van hubs in Enschede-Noord. Een app op de telefoon geeft aan waar deelscooters en -fietsen geparkeerd kunnen worden (paarse vlakken).
Beeld: Screenshot Check-app

Andere inwoners zullen de beoogde locaties binnenkort kunnen herkennen aan een groen bord of een trottoirsticker met daarop de tekst 'hub'. De daadwerkelijke realisatie van de stallingsplaatsen is naar verwachting in oktober afgerond. Gebruikers van deelvoertuigen kunnen vanaf dan via een app op de telefoon alleen nog parkeren op de aangewezen gebieden.

Buurt- en wijkhubs

De mobiliteitshubs zijn er in drie verschillende soorten. Zogeheten buurthubs staan middenin woonwijken of -straten (bijvoorbeeld in de buurt van een bushalte) en bieden plek aan ongeveer vijf elektrische scooters of fietsen. Wijkhubs zijn iets groter in omvang (circa 10 voertuigen) en zijn meestal gevestigd in de buurt van een winkelcentrum of een andere centrale plek in de wijk of het dorp. Op vijf belangrijke plekken in de stad, zoals bij het Centraal Station, wil de gemeente extra grote 'deelvervoerhaltes' realiseren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.