De man op het terras in Denekamp kan zijn lach niet onderdrukken. Natuurlijk weet hij wat het zachte attribuut is wat ik om mijn linkerhand draag. “Een washandje ja, en dat gebruik ik nog elke dag. Want ik douche niet alle dagen, dat heeft ook geen zin en is helemaal niet goed voor je. Je kunt wel zien wat voor mooi strak velletje ik nog heb en dat met koud water”, zegt een senior die lachend met zijn handen langs zijn wangen strijkt.
Waar ze in Friesland proberen het klassieke washandje in ere te herstellen, ook als alternatief voor minder en korter douchen om het milieu te sparen, is onder de meeste mensen die we spreken in Denekamp het washandje helemaal niet uit de badkamer verdwenen. “Ik heb er een hele stapel liggen.”
Ook geven de meeste mensen toe minder en korter te douchen, tenzij ze altijd al niet elke dag en kort onder de waterstraal staan. “Vroeger douchte ik elke morgen, nu om de dag”, zegt de ene mevrouw. “Ik douche er niets minder om of korter. Ik douche altijd al kort, maar wel elke dag moet ik toegeven, zeker met dit weer”, zegt een andere mevrouw ook wijzend op de hoge temperaturen en het drukkende weer.
Waar ze in Friesland een campagne startten om het washandje weer terug in de badkamer te krijgen lijkt dat in Denekamp helemaal niet nodig. Zelfs een mevrouw uit een andere cultuur zegt iets te gebruiken dat op een washandje lijkt ‘maar dan van plastic’.
Volgens VVV Waterland in Friesland zou het washandje minder in gebruik zijn door de komst van vloeibare zeep. “Omdat het vaste zeepje, waar je een washandje bij gebruikte, langzaam uit de badkamer is verdwenen”. De Friezen willen het washandje weer introduceren als alternatief om minder en korter te douchen om daarmee water, energie en gas te besparen.
Maar blijkbaar zijn ze Denekamp helemaal niet van het water verspillen en vormen ook de gezondheidskundige aspecten een rol. De man met de stapel washandjes in de badkamer: “Je gaat je lichaamseigen vetten wegspoelen waardoor je meer kans hebt op bacteriële infecties. Het is beter voor je weerstand als je minder vaak doucht.”
‘Ode aan de Washand’, is de ludieke campagne die VVV Waterland bedacht. Op verschillende campings, jachthavens en bij VVV-winkels in Friesland hangen gratis washandjes aan de lijn met als doel; ‘toeristen stimuleren om in de zomermaanden niet elke dag de douche te pakken. Het is de makkelijkste en goedkoopste oplossing om duurzaam met water om te gaan.’
‘Heel vroeger ging je naar de put. Later werd dat de pomp. Eén keer per week zat je in de teil met een stukje zeep en een washandje erbij. Toen de douche kwam, veranderde dat ook. Rond de jaren ’80, ’90, zijn we steeds vaker gaan wassen en verdween langzaam dat washandje uit onze doucheroutine.’