Verkeer
Stuur appje
Zoek

Uitstel voor besluit asielaanbod Enschede: raad wil tijd voor zorgvuldige afweging

Noodopvang vliegveld
Beeld: 1Twente

Een beslissing over het wel of niet aanbieden van een asielzoekerscentrum met 550 opvangplekken wordt een week later genomen. Op verzoek van de gemeenteraad is het voorstel niet deze maandagavond besproken, maar gebeurt dat een week later (3 juli) in een extra ingelaste raadsvergadering.

Fractieleider Barry Overink van Burgerbelangen legde het verzoek om uitstel neer, omdat er sinds de bespreking van asielopvang in de voorbereidende commissievergadering van vorige week nieuwe informatie is binnengekomen. Het gaat om een brief van staatssecretaris Eric van der Burg. Daarin lijkt hij zijn goedkeuring uit te spreken over een harde eis van een aantal bepalende raadsfracties: de opvang van maximaal 550 asielzoekers.

Eisenpakket

In maart bood de Enschedese gemeenteraad vrijwillig een asielzoekerscentrum aan. Het aanbod was voorzien van een aantal harde voorwaarden, zoals een extra financiële bijdrage voor de stad Enschede, het uitsluiten van zogeheten 'veiligelanders' en een maximumaantal van 550 asielzoekers. Drie eisen waaraan de staatssecretaris op dat moment niet kon of wilde voldoen.

Barry Overink Malkis Jajan
Lees ook
Asielopvang in Enschede: politiek en praktisch dilemma

Dat geldt nog steeds voor de financiële bijdrage en het uitsluiten van 'veiligelanders'. Maar rondom het maximumaantal zijn er de afgelopen weken ontwikkelingen geweest. Commissaris van de Koning Andries Heidema zegde al toe dat Enschede in het regionale asielplan, dat hij aanstuurt, de komende vijf jaar niet meer dan 550 plekken krijgt toebedeeld. Een toezegging die vorige week in de commissievergadering nog niet op brede steun kon rekenen.

Zorgvuldigheid

In een nieuwe brief heeft staatssecretaris Van der Burg afgelopen week zijn goedkeuring uitgesproken over de toezegging van Andries Heidema. Dat lijkt een bevestiging van de eis voor een maximum aan opvangplekken, al staat het niet als zodanig in de brief. Voor een deel van de gemeenteraad kwam maandagavond nog te vroeg om een oordeel te vellen.

Noodopvang vliegveld
Lees ook
Azc in Enschede stap dichterbij, staatssecretaris stemt in met maximaal 550 plekken

"We hadden dit weekend halsoverkop van alles kunnen regelen met moties en dergelijke", aldus BBE-fractieleider Overink. "Maar volgens mij moeten we niet in de laatste twee minuten voor de finishlijn willen struikelen." Zijn eigen fractie wil de brief van de staatssecretaris en het (nieuwe) raadsvoorstel nog eens toetsen. "Volgens mij is het goed om alle zorgvuldigheid de komende week te gebruiken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.