Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengeloër Henk Greuter is de oudste portier van Nederland: 'Mijn vrouw vertelt me wanneer ik moet stoppen'

Henk Greuter is misschien wel een van de oudste portiers van Nederland, maar vrijwel zeker de oudste van Twente. De 73-jarige Hengeloër werkte bij tal van beveiligingsbedrijven in het oosten des lands, maar de afgelopen jaren voor SA-INT Security in z'n woonplaats Hengelo. "Met pensioen gaan? Waarom? Ik vind het nog steeds veel te leuk om te doen."

Strenge uitstraling

Zijn baas Gill Harmsen noemt Greuter de 'perfecte portier': "Henk heeft die strenge uitstraling, die je als portier op zijn tijd moet hebben, maar kan tegelijk heel vriendelijk zijn. Henk is een beveiliger en een gastheer ineen." Greuter kan het beamen: "Ik heb nu eenmaal een wat strenge kop. Soms denken mensen zelfs dat ik chagrijnig ben. Maar dan ben ik gewoon heel serieus met m'n werk bezig."

Lockdown

Het liefst staat Greuter aan de deur bij Metropool Hengelo. Daar begon zijn carrière bij SA-INT begin 2020 ook: "Ik was als bezoeker bij een festival met meerdere Hengelose bands van vroeger. Ik sprak de beveiliger bij de deur en vroeg of zijn baas werk voor mij had. Ik moest maar even bellen. Dinsdags heb ik dat gedaan, die woensdag ging ik op gesprek, donderdag had ik m'n pak en vrijdag stond ik aan de deur tijdens een concert van Guus Meeuwis. Een dag later ging alles op slot, vanwege de eerste lockdown."

Amsterdammer

Het duurde dus even voor de portier z'n tweede klus had, maar inmiddels werkt Greuter ruim 3 jaar bij het Hengelose bedrijf. Daarvoor werkte hij ook al zeker twintig jaar als horecaportier bij verschillende andere bedrijven in de regio. En bij FC Twente is hij al 43 jaar steward. Die club is er mede de oorzaak van dat Henk zijn geboortestad Amsterdam op vijftienjarige leeftijd verliet.

“Ik was moeilijk hanteerbaar en het niet altijd met m'n ouders eens.”

Pleeggezin

"Mijn vader had via zijn werk kaartjes gekregen voor de allereerste wedstrijd van de nieuwe fusieclub FC Twente, in augustus 1965. Tegen Telstar was dat." Die ervaring was zo overweldigend dat de jonge Henk naar Enschede wilde verhuizen. "Of dat de enige reden was? Hmm..." Hij kiest z'n woorden zorgvuldig: "Laat ik het zo zeggen: ik was een beetje moeilijk hanteerbaar, ik was het niet altijd met m'n ouders eens en besloot al jong mijn eigen weg te gaan. Mijn ouders vonden in Enschede een pleeggezin voor mij en ik ben nooit meer weggegaan uit Twente."

Hieronder een verslag van de reünie van de mannen die die allereerste wedstrijd van FC Twente in 1965 speelden:
(Verhaal gaat verder onder de video)

K-woord

Henk heeft als portier bij tal van horecabedrijven in Twente gediend. Vroeger was het wel heel anders dan tegenwoordig, benadrukt hij: "Mensen zijn mondiger en het k-woord valt steeds vaker. Dan moet ik me altijd even inhouden, omdat ik m'n hele familie aan die rotziekte ben verloren. Gelukkig heb ik nooit geweld hoeven gebruiken en ben ik zelden bang geweest."

Tot De Nek In De Drek

Tegenwoordig verkeert hij in de luxe positie dat hij z'n klussen kan uitzoeken: "Ik doe alleen dingen die ik leuk vind. Dat is bij Metropool Hengelo staan of bijvoorbeeld als assisstent-verkeersregelaar bij grote evenementen. Op 8 juli mag ik de mensen bij de survivalwedstrijd 'Tot De Nek In De Drek' in Vriezenveen wijzen waar ze kunnen parkeren."

“Als Wanda merkt dat ik het werk, om welke reden dan ook, niet meer aankan, trekt ze aan de bel.”

Wanda

Zijn vrouw Wanda, een geboren Limburgse, heeft geen problemen met de baan van haar man, vertelt Greuter: "Ze is nooit ongerust. En ze gaat er rustig om slapen, als ik nog niet thuis ben." Ze heeft echter wel een heel belangrijke taak op de achtergrond. Hij lacht: "Als zij merkt dat ik het werk, om welke reden dan ook, niet meer aankan, trekt ze aan de bel."

Oudste?

Nog even terug naar z'n baas Gill Harmsen. Enkele weken geleden postte hij op Facebook de volgende tekst: 'Onze Henk staat met zijn 73 jaar nog steeds in voor de veiligheid en prettige sfeer in de horeca voor jong en oud. Wij zijn ontzettend trots op deze oudste portier van Nederland.' Hoe weet Harmsen zo zeker dat Henk inderdaad de oudste is? "Deze tekst staat al een maand op Facebook en we hebben nog geen reactie gehad van iemand die zegt dat dat niet klopt." Greuter knikt: "Hij zal wel gelijk hebben. Ik ben er wel trots op de oudste zijn. Geeft in elk geval aan dat ik een doordouwer ben en iemand die echt van z'n vak houdt."

Hoe lang verwacht Harmsen nog gebruik te kunnen maken van zijn nestor? "Zolang Henk het leuk vindt en zo lang hij gezond blijft. Er is geen leeftijdslimiet voor het vak van portier, dus wat mij betreft blijft Henk nog jaren bij SA-INT."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.