Er wordt druk verbouwd aan de Grotestraat in Almelo. In de winkelstraat van de binnenstad wordt er hard gewerkt aan een proeflokaal: de Zwarte Parochie. Volgende maand moeten de deuren openen.
Twee Almelose ondernemers sloegen de handen ineen om het idee van dit proeflokaal te verwezenlijken: Menno de Braak, van brouwerij Zwarte Parochie en Marco Schonewille van slijterij het Promillage. Samen met onder andere bedrijfsleider Peter Egbers werken ze hard om de betekenis van parochie werkelijkheid te maken: een gemeenschap van gelijkgestemden. In dit geval gelijkgestemden die samenkomen om met elkaar een biertje te drinken.
“Het draait niet alleen om het bier brouwen", legt Egbers uit in 1Twente Vandaag. “Er komt ook een slijterij met bijvoorbeeld whisky's, rum en wijnen. Die kan je dan vervolgens in het proeflokaal proeven.” De keuze aan whisky’s is ruim: er zijn namelijk meer dan honderd soorten waar je uit kan kiezen. Het bier wordt ter plaatse gebrouwen. “We werken zoveel mogelijk samen met mensen uit Almelo”, zegt Egbers. Zo is er een ondernemer uit Almelo die gerst aanlevert maar ondertussen ook worstjes maakt die je aan tafel in het proeflokaal kan bestellen. “Er worden vijftien kranen met eigen gebrouwen bier gevuld, maar er zijn ook vijf kranen voor bevriende brouwerijen uit de buurt.”
Het openen van een proeflokaal inclusief bierbrouwerij vindt Egbers spannend, aangezien er veel horecazaken hebben moeten sluiten. “Wij vinden het helemaal geen fijn nieuws als we lezen dat sommigen ermee moeten stoppen.” De reden van het stoppen heeft volgens Egbers met de corona tijd te maken. “Mensen die NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) hebben gehad moeten dat nu terugbetalen. Zij hebben geen reserves opgebouwd, moeten betalen en dan weet je hoe dat verder gaat. Een opeenstapeling van ellende”, zegt Egbers ernstig. “Ik vind dat vreselijk.”
‘Hier brouwt iets moois’ staat er op de schutting voor het pand in Almelo. De verbouwing is nog in volle gang. De gevel is klaar en de slijterij is zelfs al open. “We zijn nu de ketels aan het plaatsen”, zegt Egbers. “We hopen dat we eind volgende week kunnen gaan brouwen.” Egbers werkt samen met zijn collega’s aan vijftien verschillende soorten bier die op die vijftien kranen moeten komen. “Die hebben we nu nog niet, maar de recepturen en de experimentjes zijn gaande.” Egbers werkt al jaren in de horeca maar blijft onder de indruk van de verschillende recepten voor het maken van een nieuw biertje: “Ik vind het een hele kunst.” Door middel van een crowdfunding kon het proeflokaal in Almelo een goede start maken. “We zitten nu rond de 190 duizend euro”, vertelt Egbers.
Op 1 augustus hoopt Egbers samen met zijn collega’s de deuren van het proeflokaal te openen. “Het liefst een week eerder”, zegt de bedrijfsleider met een lach.