Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelose manege voor mensen met een beperking dreigt te sluiten, springt de gemeente toch in de bres?

Na elf jaar kan manege De Gravenruiters eindelijk beginnen met de bouw van een hoognodige nieuwe locatie. Maar dat staat nu op losse schroeven omdat er ineens een groot tekort is van 270.000 euro. Sterker nog, de bouw ligt nu stil. De gemeente heeft beloofd om toch te kijken naar een oplossing.

Het is niet zomaar een manege, maar één speciaal voor mensen met allerlei soorten lichamelijke of geestelijke beperkingen. “Ze komen voor paardenbeleving”, vertelt bestuurder Hans Derks. Dit jaar bestaat de manege vijftig jaar. Van een groot feest is nu geen sprake, de stemming is er niet naar zegt Derks.

Huifbedkar

“Mensen met een lichte beperking krijgen paardrijles, maar ook mensen met een zwaardere beperking krijgen les. Of ze recreëren. Ook komen er mensen die helemaal nooit meer uit hun bed of rolstoel komen. Die worden in een ‘huifbedkar’ gelegd. Dan liggen ze boven twee paarden die bewegen." Dat werkt ontspannend en zo komen de mensen toch in beweging.

20230630 Huifbedrijden Gravenruiter
Een huifbedkar
Beeld: De Gravenruiters

Huidige locatie onbruikbaar

Sinds 2012 is de manege al bezig om de situatie te verbeteren. De tent die dienstdoet als binnenbak, kan niet meer blijven staan. “Het is niet meer om aan te zien. We zijn daar weg. Het werd in de regenperiode zo gevaarlijk. Een jochie van twaalf stond vast in de modder.” Momenteel gebruiken de Gravenruiters tijdelijk een andere locatie om te paardrijden.

Trieste Tent
De huidige locatie van de Gravenruiters. Inmiddels zijn de tentdoeken verwijderd en staat alleen het geraamte nog.
Beeld: De Gravenruiters

1,2 miljoen

Eindelijk is het gelukt om het bestemmingsplan aan te passen. Alle vergunningen liggen er en er is zelfs begonnen met de grondpreparatie. Het moet een locatie worden die toegankelijk is voor mensen met een beperking. Op het moment zijn de gangpaden te smal voor rolstoelen en worden containers als stallen, opslagruimte en kantine gebruikt. Al met al gaat de nieuwbouw zo’n 1,2 miljoen kosten.

Onverwachte factuur van de gemeente

De gemeente wilde een stuk grond van de Gravenruiters dat grenst aan de Plesmanweg, daarvoor in ruil kreeg de manege een stuk grond met mooiere landschap. De grondruil zou niks kosten, maar toch ontving de Gravenruiters onlangs een factuur van de gemeente van 86.000 euro aan BTW. “Dit is een stichting met weinig geld, dat geld hebben we nou net niet liggen”, aldus Derks. “De afhandeling van de grondruil met de gemeente duurde lang en intussen stegen de bouwkosten.” Hierdoor is er nu 270.000 euro tekort voor de nieuwbouw.

Het moet vlug gebeuren

De manege heeft alle fracties van de gemeenteraad in Almelo benaderd. “Een grote meerderheid heeft nu aan wethouder Van Rees gevraagd voor een oplossing. Hoe dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. We verwachten dat we hier samen uitkomen, want de wethouder heeft gezegd dat hij het in orde zal maken. Diverse partijen hebben nu gewezen naar een eenmalige subsidie, daar zijn wij ook het beste mee geholpen”, aldus Derks. “Het moet nu wel een beetje vlug gebeuren. Als er geen oplossing komt, is het einde verhaal.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.