Grenzen verlegen, samenwerken én leren doorzetten; op de skatebaan achter het station van Hengelo leren jongeren iedere week nieuwe skills dankzij een serie gratis skateboardlessen. Er doen jongeren mee die al wat langer skateboarden, maar ook jongeren die nog nooit op een board hebben gestaan.
De lessen, die worden gegeven door Fresh Skateschool in samenwerking met Skillz, zijn mede mogelijk gemaakt dankzij een gulle gift van Lokaal Fonds Hengelo. Skillz biedt jongeren de kans om hun talenten te ontdekken. Dat kunnen dingen zijn die op school niet zo tot uiting komen. Daarom willen de jongerenwerkers de jongeren kennis laten maken met dingen die ze normaal gesproken niet zo vaak doen, zoals skateboarden.
Jongerenwerker Dennis Meenhuijs, doet dapper mee en krijgt het boarden zelf ook al aardig onder de knie. Het belangrijkste vindt Meenhuijs dat de jonge deelnemers dingen leren die voor de rest van hun leven belangrijk zijn: “Ze leren niet alleen maar skateboarden, maar ze worden ook zelfverzekerd. Ze groeien met de week, zowel persoonlijk als op technisch vlak.”
De groep telt zo'n vijftien deelnemers, waaronder twee broertjes uit Delden, die vanwege hun lange haar vaak voor meisjes worden aangezien. Indyvar is acht en Eshwar is twaalf jaar oud. Ze zetten keurig hun helmen op en pakken hun board om vervolgens in te droppen*. Ze worden uitstekend begeleid door instructeurs Laura en Erwin. “Veiligheid staat voorop hoor”, stelt Laura. “Iedereen moet een helm op en we laten niemand iets doen waar hij of zij nog niet aan toe is.”
Moeder Minou volgt de verrichtingen van haar zoons met belangstelling. Hun pup, die bijna de hele les heeft liggen slapen in een mandje, mag aan het eind ook nog even op het board. Het beestje wordt door iedereen die klaar is met skaten aangehaald.
(* Indroppen: vanaf de bovenkant van een quarter vanaf de ronde ijzeren rand (de coping) naar beneden gaan)
De jonge deelnemers hebben er totaal geen moeite mee om even voor de camera hun trucs te vertonen of om er stoer voorlangs te skaten. Ze geven elkaar over en weer volop complimentjes. “Dat is het leuke van deze lessen”, beaamt Dennis. “Iedereen wordt er ook socialer van.”
Tobias, Zach en Yesse vertellen graag hoe leuk ze de skatelessen vinden en doen maar al te graag voor wat ze al kunnen. Dat is écht al heel wat, terwijl de cursus er nog niet eens helemaal op zit. Het gaat met vallen en opstaan, letterlijk. Het is goed om te zien dat iedereen die valt weer overeind wordt geholpen en er wordt meteen gevraagd: “Gaat het wel?”
Tobias heeft al veel geleerd de afgelopen weken. "Je leert het in stapjes, dus dan gaat het best wel snel. Skateboarden is durven en als je nog niet zoveel durft, dan moet je dat leren." Ook Yesse zegt dat hij al veel geleerd heeft de afgelopen weken. "Als je maar blijft oefenen. In het begin stond ik te trillen op het board, maar nu sta ik er helemaal goed op."
Fresh Skateschool richt zich op jongeren in heel Twente. Er wordt lesgegeven aan kinderen vanaf een jaar of vijf tot 'oudere jongeren' van veertig jaar en ouder. De coronatijd gaf het skateboarden een nieuwe impuls. "Veel mensen zaten thuis en moesten een hobby vinden die ze altijd konden uitoefenen", zegt skatedocente Laura Evers. "Wij zijn begonnen na de coronatijd en hebben de grootste groei van het skaten wel meegepakt." Die groei is er nog steeds: er is op dit moment zelfs een wachtlijst bij de skateschool.
Laura Evers vervolgt: "We proberen met Skillz te werken aan verschillende disciplines op het gebied van samenwerking en doorzettingsvermogen. We merken aan deze kinderen dat dat echt impact heeft gehad."
De deelnemers zijn enthousiast. Zach zegt dat hij door het skaten veel nieuwe vrienden heeft gemaakt. Het hebben van een zinvolle vrijetijdbesteding wordt ook waardevol gevonden. Tobias: "Als jongeren iets hebben dat ze leuk vinden om te doen, dan zorgt dat voor afleiding en kunnen ze hun hoofd even leegmaken."
Tijdens de lessen komen ook andere, wat oudere skaters de baan op én dat gaat prima samen. Iedereen geeft elkaar de ruimte en kijkt goed uit. “We hebben veel respect voor elkaar, dat merken die jongeren ook,” zegt een gevorderde skateboarder. “Er zitten soms best wel jongens bij die problemen hebben gehad, maar hier bloeien ze weer helemaal op. Dus ik zeg: doorgaan hiermee." Fresh en Skillz zijn inmiddels met elkaar in gesprek om vaker soortgelijke skateboardtrajecten aan te bieden. Het initiatief krijgt dus mogelijk een vervolg.