De aandacht voor de burger blijft, ondanks dat er minder geld beschikbaar is voor de gemeente Tubbergen. “We krijgen minder gelden van het Rijk, we zijn een zogenaamde nadeelgemeente”, zegt Ursula Bekhuis, wethouder Financiën, in het radioprogramma Twente wordt Wakker.
Gemeenten ontvangen vanaf 2026 minder geld van het Rijk, terwijl de kosten naar verwachting zullen stijgen. In de Perspectiefnota 2024 houdt gemeente Tubbergen rekening met deze onzekere tijden en minder inkomsten.
Het Rijk heeft met ingang van 2023 het voor de gemeenten beschikbare geld herverdeeld volgens een bepaald rekenmodel. Dit heeft als gevolg dat de gemeente Tubbergen een lagere bijdrage ontvangt vanuit Den Haag. “De verdeling van de koek is anders geworden, en dat valt voor Tubbergen in het nadeel uit. Dat gaat best over een fors bedrag”, aldus Bekhuis. Daarnaast heeft ook de gemeente te maken met prijsstijgingen.
“Als de uitgaven stijgen en financiële steun vanuit het Rijk afneemt, is het van belang om realistische keuzes te maken. Niet alles is mogelijk", zegt Bekhuis.
Wel blijft gemeente Tubbergen inzetten op haar ambities op het gebied van leefbare kernen. “We willen niet dat onze eigen inwoners er op achteruit gaan. We vinden het heel belangrijk dat de kernen bepaalde voorzieningen houden en dat we daar aandacht voor hebben.”
"Ondanks de onzekerheid, zetten we de woningbouw onverminderd voort conform onze planning. Ook blijven we ons inzetten om de kwaliteit van de openbare ruimte te behouden. Onze wegen vergen onderhoud en we willen onze gemeente groen houden.”
Aan de hand van een eerste inventarisatie en vooruitlopend op het meerjarenonderhoudsplan wil het college middelen reserveren om een aantal bruggen met voorrang te vervangen of groot onderhoud uit te voeren.
De gemeente ontkomt er volgend het college niet aan om de onroerendzaakbelasting (OZB) meerjarig te verhogen tot het gemiddelde van de lokale lastendruk in de provincie Overijssel.