Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tour de France-taferelen op Wielerparcours de Sumpel in Almelo

Whats App Image 2023 07 03 at 15 56 25
De trainers Teun van der Heide, Luuk Holslag en Martijn Klip van de wieler-clinic op De Sumpel
Beeld: André Scheffers

Zo’n honderd basisschoolleerlingen voelden zich maandag en dinsdag even Primoz Roglic, Marianne Vos of Mathieu van der Poel tijdens een fiets-clinic met Ready to Race van Team Jumbo Visma. "We willen kinderen vooral enthousiast maken voor de wielersport.”

Het is even wennen als je voor het eerst op zo’n echte wielrenfiets zit. Maar luister je goed naar de trainers, dan heb je de balans snel gevonden op de smalle bandjes en ga je als een speer. Het lijkt bovendien net echt als je op het lange, rechte stuk van het parcours richting de finish trapt. Juichen gaat niet. Handen aan het stuur, luidt de regel. "Het is dan ook geen wedstrijd, maar een clinic”, legt Martijn Klip van de Stichting ‘Ready to Race’ uit. "Het hele wielerseizoen trekken we met deze clinic langs wielerparcoursen door het land om basisschooljeugd bekend te maken met het wielrennen. Het is puur toeval dat we hier in Almelo bij De Zwaluwen zijn neergestreken, terwijl de Tour de France drie dagen geleden van start is gegaan.”

Onverwachte vragen

Het is wel een leuk toeval. Want leerlingen van onder meer basisschool De Huve, De Compaan en De Wijer wanen zich in de derde etappe van de Tour de France als ze onder begeleiding van Luuk Holslag door de bocht zoeven. Luuk is wielrenner bij de Zwaluwen en samen met zus Floor en clubgenoot Niels Wijma ondersteunt hij de clinic-trainers. "We brengen ze basisvaardigheden van het wielrennen bij, zoals op- en afstappen, op tijd remmen en het vloeiend nemen van een bocht. En kinderen stellen de meest onverwachte vragen. Of de zere rug er ook bij hoort bijvoorbeeld. Dan zeggen we dat die snel overgaat als ze een beetje aan de fiets zijn gewend.”

AWV De Zwaluwen

Het contact tussen de scholen en Ready tot Race verloopt via wielervereniging AWV De Zwaluwen. Hier hopen ze natuurlijk dat de clinic een paar nieuwe leden oplevert, weet pr-man Dick Soepenberg te vertellen. "De clinic is onderdeel van de Jumbo Visma Academy en die doen er echt veel aan om de jeugd aan het wielrennen te krijgen. Dat ging vroeger wat makkelijker dan tegenwoordig met de vele keuzemogelijkheden van kinderen. Maar wie weet melden zich vroeg of laat wat enthousiaste kinderen. Ze weten ons nu in ieder geval te vinden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.