Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese raadsleden uit de running: invaller bij SP en vervanger Margriet Visser blijft langer

20230704 Karel van der Leij Jeroen Diepemaat gemeenteraad Enschede Wilco Louwes
Karel van der Leij (links) wordt na zijn installatie als raadslid gefeliciteerd door wethouder Jeroen Diepemaat.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

De fractie van SP in Enschede heeft een tijdelijke vervanger aangewezen voor raadslid Carma Woltjer. Die is vanwege een revalidatie voorlopig uit de running. Karel van der Leij zal haar de komende maanden vervangen. Ook Herman Brouwer, de 'invaller' van Margriet Visser bij EnschedeAnders, plakt er nog een korte periode bij aan.

In voorkomende gevallen kunnen gemeenteraadsleden tijdelijk afstand doen van hun zetel. Onder het mom van ziekteverlof laten zij zich dan zestien weken vervangen door de eerstvolgende persoon op de kieslijst die deze invalbeurt accepteert.

Debuut als raadslid

Carma Woltjer was sinds de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar bezig aan haar eerste termijn als raadslid bij de Socialistische Partij. Nu haar een revalidatieproces wacht, kan zij tijdelijk niet plaatsnemen in de raadzaal. Fractieleider Piet van Ek krijgt de komende zestien weken daarom gezelschap van Karel van der Leij (1952), die vorig jaar als vierde op de kieslijst stond.

20220308 ITV80 partijgesprekken 1064 gast EA Herman Brouwer en Margriet Visser CLEAN
Lees ook
Lokaal politica Margriet Visser (EnschedeAnders) laat zich tijdelijk vervangen in gemeenteraad

Van der Leij stond in 2014 ook al eens op de kieslijst van SP Enschede, maar kreeg toen te weinig stemmen voor een zetel. De geboren Enschedeër was, zo'n vijftien jaar geleden, een van de vertegenwoordigers van de Woonarken Vereniging (WAVE) ten tijde dat de gemeente de woonbootbewoners in het Twentekanaal wilde uitkopen. Van der Leij is maandagavond geïnstalleerd als raadslid.

Verlenging bij EnschedeAnders

Een week geleden is al akkoord gegeven over de verlenging van het raadslidmaatschap van Herman Brouwer. De Glanerbrugger gaf de afgelopen maanden al invulling aan de enige raadzetel van EnschedeAnders, gedurende het verlof van oprichter en partijleider Margriet Visser. Het verlof is nu met zestien weken verlengd. Visser verwacht daarna weer terug te komen in de gemeenteraad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.