Arjen Gerritsen heeft het zeer, zeer naar de zin als burgemeester van Almelo. Hij voelt zich als regiobestuurder ook ontzettend thuis in Twente. En toch springt hij op "een trein die maar één keer voorbij komt", met bestemming Lelystad. Daar ruimen ze eind dit jaar de belangrijkste kamer van het provinciehuis voor hem in, die van commissaris van de Koning van Flevoland. En ja, daar wordt Arjen Gerritsen nog blijer van.
"Ik heb het ongelooflijk naar de zin in Almelo en als bestuurder in Twente, waar we met zijn allen heel belangrijke dingen doen. Maar sommige kansen komen maar één keer langs, en dat was deze voor mij", verklaart Gerritsen de volgende stap in zijn politieke loopbaan. Via het wethouderschap in de gemeente Wierden, de functie van burgemeester in Haren en Almelo naar commissaris van de Koning in Flevoland.
Hij verruilt Twente voor de polder. Waarom? "Flevoland is eigenlijk een heel mooie provincie met veel stedelijkheid, maar ook veel vraagstukken die te maken hebben met landbouw, natuur, visserij en waterbeheer. Eigenlijk de wereld in het klein, in een mooi evenwicht tussen stad en land. Dus toen ik de profielschets zag voor de functie van commissaris van de Koning die vrijkwam in deze provincie heb ik niet lang nagedacht om te solliciteren."
De belangrijkste bestuursfunctie in Flevoland ziet Gerritsen niet zozeer als uitdaging om aandachtspunten in die provincie ferm bij de kop te pakken, maar meer als kans om in zijn nieuwe rol - die verder weg staat van de bewoners - de samenleving in de polder te verbeteren. En dat doet hij het liefst in brede samenwerking met alle gedeputeerden en statenleden. "Ik zie dat als Leitmotiv, zo heb ik gisteren de Provinciale Staten verteld."
Lees verder onder de afbeelding
Als hij op 1 november als commissaris van de Koning in Flevoland van start gaat, krijgt hij samen met het nieuwe College van Gedeputeerden te maken met stevige dossiers, zoals Lelystad Airport, de Lelylijn als belangrijke west-noord spoorverbinding en de forse woningbouwopgaven die er de komende jaren voor Flevoland liggen.
"De gemeenten in deze provincie moeten het hoofd bieden aan de nationale behoefte aan meer woningen. Dat is heel belangrijk voor Flevoland", weet Gerritsen. "Maar vergeet vooral niet de enorm innoverende landbouwsector die in Flevoland al traditioneel aanwezig is. Ook daar staan heel belangrijke, wetenschappelijk waardevolle dingen te gebeuren."
Voordat Gerritsen dit op zijn bordje krijgt, moet hij nog vier maanden verder in Almelo. Van een uitbuikende burgemeester zal geen sprake zijn, verzekert hij. "Het werk in Almelo staat nooit stil en is nooit af. Daar blijf ik de komende maanden met heel veel enthousiasme en graagte mijn bijdrage aan leveren, want vertrekken uit Almelo en Twente is ook niet iets wat je makkelijk doet. Wat ik achterlaat is me zeer dierbaar en daar werk ik graag nog even aan verder."