Begin dit jaar scoorde hij een viral-hit op TikTok en afgelopen zondag stond hij met dit nummer in de finale van het Twents Songfestival. Enschedeër Patrick Blaauw (43), alias rapper ‘Blauwdruk’ had een turbulent leven, waarbij hij op straat belandde. Nu is hij sinds een aantal jaren clean. Rond coronatijd kwam er een omslagpunt. Hij boekt succes op succes, maar zijn grootste wens moet nog uitkomen.
Tijdens het Twents Songfestival klonk Patricks 'boerenrap' over het Openluchtmuseum in Ootmarsum. Het publiek en de jury waren onder de indruk van rapper ‘Blauwdruk’. Na het succes van zijn TikTok-video en zijn optreden heeft hij grootse dromen om Enschedese kinderen van de straat te houden met muziek. Maar dat is niet altijd zo geweest.
Op oudjaarsdag had Patrick een Twents nummer in zijn hoofd. Toen hij thuis was zette hij een reggaebeat op en toen ontstond de tekst. "Het refrein zat ineens in mijn hoofd", vertelt de rapper. Hij maakte een TikTok-filmpje, dat helemaal ontplofte. De rap uit de video was spontaan opgenomen: de Enschedeër had zijn kunstgebit niet in en de rap was freestyle. "Ik had het nummer toen nog niet eens geschreven."
Bekijk het TikTok-filmpje hieronder. Artikel gaat verder onder de video.
In het uiteindelijke nummer dat eruit ontstond, getiteld Kom d'r bie, verwijst Patrick meerdere keren naar zijn moeder. Zij overleed toen hij elf jaar was. Zijn vader was op dat moment al niet meer in beeld, die heeft hij nooit gekend.
Op jonge leeftijd moest hij daarom zonder ouders verder in het leven. "Mijn moeder was degene die mij altijd in de gaten hield en voor mij zorgde", vertelt hij. "Er waren wel mensen die voor mij zorgden, zoals mijn oom en mijn oma, maar ik werd eigenlijk onhandelbaar. Ik kwam steeds meer op straat terecht, ging naar feestjes, had slechte vrienden en kwam in de drugswereld terecht."
Jarenlang heeft Patrick op een internaat gezeten. "Op een gegeven moment had ik eindelijk mijn eigen huis, maar ik was nog steeds op het slechte pad. Ik heb een paar keer echt hard moeten vallen. Ik ben twee keer mijn huis kwijtgeraakt. Maar ik gaf niet op. Dat doorzettingsvermogen heb ik van mijn moeder."
Waar het in coronatijd voor veel mensen van licht naar donker ging, was dit voor Patrick precies omgekeerd. "Ik zat in een heel donkere periode waarin ik veel meemaakte. Ik ben mensen kwijtgeraakt, waaronder goede vrienden, en zag het leven zelf ook niet meer zitten. Ondanks dat ik al een paar jaar clean was, greep ik bijna weer naar die troep. Gelukkig heb ik dat niet gedaan."
"Op een gegeven moment ging er een lichtje branden en was ik zo klaar met dat leven. Ik vroeg mij af wat ik kon gaan doen en het enige antwoord hierop was voor mij: muziek maken. Dat is iets wat altijd in mij heeft gezeten. Als kind liep ik al op straat te rappen met een radio op mijn schouder. Die was groter dan ikzelf."
Door het omslagpunt in zijn leven, zag de rapper weer licht aan het einde van de tunnel. "Voorheen haalde ik hoop uit het leventje op straat, uit de verkeerde vrienden en uit drugs", vertelt hij. "Na dit omslagpunt wilde ik weer eens iets doen met de kerk. Dat heb ik veel te lang laten gaan, maar ik ben daar wel mee opgegroeid. Door alles wat ik heb meegemaakt had ik het geloof laten vallen."
Patrick ging samen met ‘Queen P’, een andere rapper uit Enschede, naar de kerk en zijn leven veranderde positief. "Ik begon weer te geloven dat er meer is tussen hemel en aarde. Dat gaf mij veel hoop terug. Hoop die ik lang kwijt was."
De Enschedeër rapt al jaren in het ‘normaal’ Nederlands en Engels. "Boerenrap is eigenlijk het lollige gedeelte van rap en schijnbaar is daar hier in Twente veel vraag naar", merkt hij op. "Voor mij heeft deze boerenrap naast de grappige kant wel een serieuze betekenis. Het leven is niet alleen maar drama en ellende, maar je moet ook jezelf even laten gaan. Vandaar de woorden kom d’r bie. Dat staat voor genieten van het leven en loslaten wat je in de weg staat."
Lees verder onder de foto.
Een eigen label, dat is de grootste wens van de opkomende rapper. Hij wil kinderen leren emoties te uiten via rap en daarmee de ellende op straat wegnemen. "Ik ben vanuit niks zo ver gekomen en nu sta ik hier. Ik wil de jeugd inspireren en laten zien dat wat ik kan, anderen ook kunnen", vertelt hij enthousiast.
"Ik kon vroeger mijn gevoelens niet kwijt, omdat we daar in de familie nooit over praatten." Blaauw wil graag een stichting oprichten met de naam Hart voor de Jeugd. Het doel hiervan? "Kinderen de kans geven muziek te kunnen maken en hun creativiteit te kunnen gebruiken voor positieve veranderingen."
Patrick Blaauw is op zoek naar een sponsor die hem kan helpen zijn bedrijf op te starten. "Ik heb liever een goed lopend bedrijf waarmee ik de kids van de straat houd, dan dat ik zelf bekend word. Ik word veel blijer van kinderen helpen met rappen of bijvoorbeeld samen videoclips opnemen. Ik hoop dat ik met muziektherapie iets voor kinderen kan betekenen, om te voorkomen dat wat in mijn leven is gebeurd ook bij hen gebeurt."