Verkeer
Stuur appje
Zoek

Definitief geen Twents ros op nieuwe bussen van Arriva

Bus keolis twents enschede Ernst Bergboer
Het Twentse ros komt niet terug op de nieuwe bussen van Arriva.
Beeld: Ernst Bergboer

Het Twentse ros komt niet terug op de nieuwe bussen van Arriva. Dat maakte het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel woensdagmiddag bekend. De provincies Flevoland en Gelderland zijn tegen, omdat het ontwerp dan te veel afwijkt van de andere bussen van Arriva. In mei vorig jaar werd er in de Provinciale Staten nog een motie aangenomen om het Twentse ros wél op te nemen in het ontwerp van de bussen.

Einde rode bussen

Naast het Twentse ros verdwijnt ook de rode kleur van de nieuwe elektrische bussen van RRReis, de merknaam waaronder de bussen gaan rijden. 'De provincies Flevoland en Gelderland hebben beide deze twee voorstellen afgewezen op basis van de oorspronkelijke overweging dat er één uniforme huisstijl op het materieel gebruikt moet worden', schrijft Gedeputeerde Staten van Overijssel.

Motie

Het destijds Onafhankelijke Conservatieve Liberalen-burgerlid Stijn Hesselink pleitte in mei vorig jaar in een motie voor het behouden van het Twentse ros op de bussen. Volgens Hesselink heeft Twente een eigen streekidentiteit en is het belangrijk dat inwoners zich kunnen herkennen. De motie werd aangenomen.

Toch kreeg het plan geen bijval van de andere provincies. Wel mag er van Gelderland en Flevoland een groet in het Twents bij de in- en uitgang van de bussen worden geplaatst. Ook mag er regionale reclame op de achterkant van de bus komen.

Arriva

Arriva heeft eind vorig jaar de concessie voor het busvervoer in de regio Twente gekregen. Ook zal het bedrijf de treindienst exploiteren op het traject Zutphen-Hengelo-Oldenzaal. Tot december 2023 blijft de huidige vervoerder Keolis verantwoordelijk voor het busvervoer, waarna Arriva het overneemt. Dit betekent dat er een einde komt aan de herkenbare Twentse huisstijl, die sinds 2006 in gebruik is.

Tekst gaat verder onder foto.

Tetbus
De Twentse Elektrische Tramweg Maatschappij (TET) heeft van 1948 tot de opheffing ervan in 1997 altijd met het Twentse ros gereden.
Beeld: 1Twente

TET

Het Twentse ros en de rode kleur zijn onlosmakelijk verbonden met het Twentse openbaar vervoer. De Twentse Elektrische Tramweg Maatschappij (TET) heeft van 1948 tot de opheffing ervan in 1997 altijd met het Twentse ros gereden. De rode bussen zullen dit najaar uit het straatbeeld verdwijnen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.