Het enige geluid dat je hoort zijn de rollende banden over de grintpaden van de elektrokar, die mindervalide mensen vervoert voor een rondleiding door het Lutters Arboretum Poort Bulten. Verder zijn het louter vogelgeluiden die de boventoon voeren. Enkelingen en duo’s genieten al lopend van de rust en natuur. Een wat grotere groep van ongeveer vijftien mensen vormt de ‘Groene Karavaan’, die in het kader van het project ‘Iedereen een boom’ wordt rondgeleid door een gids van Natuurmonumenten, de eigenaar van het bomenpark.
Sinds 2020 is in samenwerking met de provincie Overijssel de stichting ‘Natuur voor elkaar’ in het leven geroepen. Daaruit kwam het project ‘Iedereen een boom’ voort met als doel 1,1 miljoen bomen aan te planten in Overijssel. Projectleider Lieveke Crombach is erg enthousiast: “We zitten al net iets over de half miljoen op de teller, maar er moeten er nog een heleboel bij. Daarom hebben we nog een aantal activiteiten om bomen uit te delen en te subsidiëren.”
Om dit te stimuleren organiseert ‘Natuur voor elkaar’ allerlei ‘groene’ evenementen om mensen te ‘porren’ ook een boom te planten. Eén daarvan is deze rondleiding door het arboretum Poort Bulten in de Lutte. Marianne Oude Tijdhof is de gids van Natuurmonumenten die de groep belangstellenden rondleidt. Ook zij maakt zich zorgen over de Nederlandse natuur: “De meeste mensen denken dat het hier lekker groen is, maar als je naar een land gaat waar het ouderwets bloeit dan zie je duidelijk het verschil; dat hier maar weinig bloeit.”
Iedereen kan een boom planten, je kunt er zelfs een aanvragen met subsidie waardoor je maar 25 procent van de aanschafwaarde hoeft te betalen. Voorwaarde is dan wel dat je je geplante boom aanmeldt bij de stichting. “Bomen leggen CO² vast, zorgen voor het klimaat en daarnaast verkoelen ze de ruimte, dat merk je als je onder ze in de schaduw zit. En ze bieden een plek aan allerlei dieren als huis. Dus heel divers zijn bomen belangrijk”, aldus Crombach.
Oude Tijdhof vult aan: “Neem de eik. Er zijn wel 400 insecten afhankelijk van deze soort, zo heeft elke boom zijn waarde voor verschillende dieren. Dat is het interessante van de natuur. Er valt zoveel te ontdekken, je blijft leren, laat ik het zo zeggen.”
Een historisch bomenpark en een later aangelegd poelenlandschap vormen samen de basis voor het Arboretum Poort Bulten. Je treft hier 2500 bomen en heesters uit alle werelddelen verdeeld over 1000 soorten. Het park werd tussen 1912 en 1917 aangelegd door tuin- en landschapsarchitect Leonard Springer in opdracht van textielfabrikant Gelderman.