Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Echtpaar Gül helpt vluchtelingen hun weg te vinden in Hengelo

Gulhangul 1twente
Beeld: 1Twente

Het helpen van vluchtelingen doen Gülhan en Kasim Gül uit Hengelo al een tijdje, maar sinds maart zijn ze een officiële stichting begonnen. Met stichting Little Boat willen ze een brug slaan tussen verschillende culturen en nieuwkomers helpen hun weg te vinden in Nederland. Kunst speelt hier een belangrijke rol: "We willen het allemaal wat kleurrijker maken", zegt voorzitter Gülhan Gül.

Kunst

In een oud klaslokaal in een schooltje aan de Korenbloemstraat in Hengelo was het op 23 en 24 juni een komen en gaan van mensen. In stichting Little Boat werden open dagen gehouden om mensen te laten kennismaken met Ebru-kunst, een oude kunstvorm uit Turkije.

icon_main_info_white_glyph

Ebru

Door kleurpigmenten in een bak met olieachtig water te sprenkelen, ontstaan kleurrijke patronen. Ook kunnen met behulp van een priem en een brede kam patronen getekend worden, zoals bloemen, bladeren en andere figuren. Door een vel papier over deze creatie te leggen, wordt een afdruk gemaakt. Het wordt over het algemeen toegepast op papier. Maar het kan ook op stof, keramiek en boeken. Het is een meditatieve kunstvorm, die de beoefenaar tot rust moet brengen. Er worden in de stichting workshops gegeven in het beoefenen van deze kunst.

Little boat

De naam Little Boat heeft twee betekenissen: "Veel mensen die hier in het AZC in Hengelo zitten, zijn met een klein bootje naar Europa gevlucht", zegt Kasim Gül. Zelf vluchtte hij een aantal jaar geleden samen met zijn gezin uit Turkije. "Het leven is eigenlijk ook een klein bootje. Het is een spirituele reis, die iedereen in zijn of haar leven maakt."

Vrijwilligerswerk

Uiteindelijk kwam het gezin terecht in het AZC Hooghagen in Hengelo. Nog geen week in Hengelo begon Kasim en Gülhan vrijwel direct met vrijwilligerswerk. "Ik ben vrijwilliger geweest in Oyfo techniekmuseum, Saxion en bij de weggeefwinkel." Nu werkt Gül als docent/onderzoeker op hogeschool Saxion en begeleidt hij vluchtelingen om een weg te vinden in Nederland, want Gül weet uit eigen ervaring hoe belangrijk dat is: "Voor de integratie van mijn gezin en mijzelf is Eduard van Dijk erg belangrijk geweest. Wij zijn hem en Nederland erg dankbaar voor alle hulp."

icon_main_info_white_glyph

Vluchtelingen in Hengelo

In Hengelo zijn meerdere opvanglocaties voor vluchtelingen. In een voormalig verzorgingstehuis aan de Havezatelaan in Hengelo worden door het COA zo’n 250 vluchtelingen opgevangen. Daarnaast zijn er twee noodopvanglocaties van de gemeente voor gevluchte Oekraïners. Dit zijn er zo’n 400 en zij worden opgevangen in het voormalig stadskantoor aan de Hazenweg en in sloopwoningen in De Nijverheid.

Subsidies

De stichting is niet afhankelijk van subsidies: "Wij doen alles met eigen geld", zegt Kasim Gül. "Subsidie aanvragen kost heel veel tijd en moeite. Vluchtelingen moeten echter zo snel mogelijk integreren.” Hij onderkent de noodzaak van subsidies bij grote projecten. Zover zijn Gülhan en Kasim Gül echter nog niet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.