Vermakelijkhedenretributie ... kent u die uitdrukking? Behalve dat het woord ongetwijfeld hoog scoort bij Scrabble, is het ook een van de lokale lasten die gemeenten volgens de wet mogen heffen. Het gaat om een vergoeding om drukbezochte 'vermakelijkheden', ofwel evenementen, te mogen organiseren. In Enschede bestaat deze vorm van belasting nog niet, maar dat is mogelijk niet meer voor lang.
Het college van B&W laat door ambtenaren uitzoeken of de invoering van een belasting voor organisatoren van evenementen haalbaar is en onder welke voorwaarden dat zou kunnen. En nog belangrijker: wat het onder de streep oplevert. Het is namelijk bekend dat de gemeente naar creatieve manieren zoekt om zelf geld te verdienen. Dit najaar moet duidelijk worden of dat lukt met zo'n vermakelijkhedenretributie.
Hoewel er over de precieze invulling op Enschedese schaal dus nog niets te zeggen valt, kan wel worden gekeken bij andere gemeenten. Amsterdam heft de belasting bijvoorbeeld op organisatoren van evenementen in de openbare ruimte. In de praktijk betekent dit dat in de hoofdstad organisaties van festivals, rondvaarten, circussen en andere evenementen vanaf een grens van 500 bezoekers 1,50 euro per verkochte kaart moeten betalen.
In Hellendoorn moeten organisaties 23 cent per betalende bezoeker betalen als er per jaar meer dan 100.000 betalende bezoekers zijn. Dit beleid is toegesneden op het Avonturenpark, aangezien een pretpark niet onder de reguliere toeristenbelasting valt. De vermakelijkhedenretributie zou ook toepasbaar kunnen zijn op musea en andere vormen van dagtoerisme. Het idee is dat de lasten worden doorberekend in de prijzen van kaartjes.
De vermakelijkhedenretributie is een van de weinige instrumenten die de gemeente Enschede nog kan inzetten om belasting te heffen. Wettelijk gezien mogen gemeenten op dit moment maar een bepaald aantal lokale lasten inzetten. Zelf verzinnen is er dus niet bij.
In Enschede is er al ozb, rioolheffing, afvalstoffenheffing, hondenbelasting, precario (gebruik van gemeentegrond, zoals bij een terras), reclamebelasting en toeristenbelasting. Maar ook parkeertarieven en leges voor vergunningen vallen onder belastingen. Alleen baatbelasting en forensenbelasting zijn nog opties, al lijken deze in het geval van Enschede geen toegevoegde waarde te hebben.