Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Losser rekent zich niet rijk met extra financiële ruimte van bijna 2.800.000 euro in 2027

Marian20 Oosterbroek
Wethouder Marian Oosterbroek.
Beeld: Twente FM

Het lijkt dat de meicirculaire 2023 op financieel gebied goed nieuw voor de gemeente Losser in petto heeft. In deze circulaire geeft het Rijk aan hoeveel geld er vanuit het Rijk naar het gemeentefonds gaat en voor de gemeente beschikbaar komt.

Prijsstijgingen

“Het is altijd spannend hoe de circulaire uitvalt”, zegt wethouder Marian Oosterbroek. “In z’n algemeenheid is de meicirculaire 2023 voor de gemeente Losser niet negatief, met elk jaar een plusje en in 2027 wel een grote plus.”

In een eerste oogopslag lijkt er sprake van een substantiële extra bestedingsruimte van 2.792.000 euro in 2027. “Maar dat is niet het geval. Het goede nieuws is dat we vooralsnog geen negatieve cijfers gaan zien, het slechte nieuws is dat we waarschijnlijk al dit geld kwijt zijn aan onze lonen en prijsstijgingen”, aldus de wethouder.

“Het is sowieso duidelijk, dat het financieel in 2027 echt slechter wordt voor de gemeente Losser.”

Voorjaarsnota

De gemeente heeft in de Voorjaarsnota al rekening gehouden met een hogere uitkering uit het gemeentefonds en nam een voorschot van 1,8 miljoen euro, deels bestemd voor loon- en prijsstijgingen.
De kosten van de gemeente stijgen sterker dan eerder berekend werd. “In de voorjaarsnota is al wel een raming gemaakt wat de kosten van de gemeente zouden kunnen zijn, maar we weten ze niet definitief.”

Structureel minder geld

De gemeente rekent zich niet rijk, ondanks de positief uitvallende uitkering uit het gemeentefonds. Oosterbroek: “Er zijn nog zoveel mitsen en maren. Wat sowieso duidelijk is, is dat het financieel in 2027 echt slechter wordt voor de gemeente Losser. Voor alle gemeentes in heel Nederland overigens.”

Vanaf 2026 is er structureel minder geld beschikbaar voor gemeenten. Gemeenten gaan hierover in gesprek met het Rijk. “De taken van de gemeente worden groter, de maatschappij wordt alleen maar ingewikkelder. Daar moet het Rijk financieel gezien rekening mee houden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.