Verkeer
Stuur appje
Zoek

Kabinet Rutte IV is gevallen: wat gaat Enschedeër Pieter Omtzigt doen?

Pieter Omtzigt Ernst Bergboer
Pieter Omtzigt neemt binnen enkele weken een besluit over zijn toekomst.
Beeld: 1Twente / Ernst Bergboer

Nu minister-president Mark Rutte, de avond voor het zomerreces, de val van het kabinet Rutte IV officieel heeft bevestigd, is de aanloop naar nieuwe verkiezingen begonnen. Maar het is ook een belangrijk moment voor Pieter Omtzigt, die sinds zijn vertrek bij het CDA twee jaar geleden onafhankelijk Kamerlid is. Gaat de Enschedeër verder met een eigen partij? Sluit hij zich elders aan? Of houdt hij het voor gezien in Den Haag?

Omtzigt zelf kan nog niets over zijn eventuele vervolgstappen in de politiek zeggen. "Binnen een aantal weken zal ik een besluit nemen over mijn eigen toekomst", zegt hij op Twitter. Feit is: als de Enschedeër zich niet verkiesbaar stelt (hetzij met een eigen lijst, hetzij op een kieslijst van een andere partij) houdt zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer na de verkiezingen op. Die verkiezingen hebben naar verwachting eind november plaats.

'Kabinet was allang stuurloos'

Mocht Omtzigt er voor kiezen om met een eigen lijst mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen, dan zal hij zich waarschijnlijk gesteund voelen door een flink deel van het electoraat. Volgens een recente opiniepeiling van Maurice de Hond geeft bijna 30 procent van de kiesgerechtigden een stem op 'Lijst Omtzigt' een grote kans. Hoe dan ook: de val van het kabinet is volgens Omtzigt zelf een mooie kans voor een nieuwe start voor Nederland.

De Enschedeër voerde afgelopen jaren felle debatten met bewindslieden over de afhandeling van de toeslagenaffaire, maar ook over de afhandeling van schadegevallen door gaswinning in Groningen, de nieuwe Pensioenwet die onlangs is aangenomen en tal van andere onderwerpen. "Het kabinet was allang stuurloos, omdat het er niet in slaagde belangrijke vraagstukken op te lossen", aldus Omtzigt in een verklaring op Twitter. "Een frisse start is nodig om met draagvlak in de samenleving deze problemen echt op te lossen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.