Burgemeester Onno van Veldhuizen begon er ooit mee in 2017: nieuwe inwoners uitnodigen op het stadhuis voor een kennismaking met Enschede. Met een quizje, een excursie door het stadhuis en aansluitend een gegidste stadswandeling. Onder de noemer 'Enschede Ontmoet' werd er zo al zeven keer een bijeenkomst gehouden. Afgelopen zaterdag was nummer acht. Het was de eerste 'na corona'.
Namens de gemeente is Marijke Wolterink betrokken bij de organisatie: "De opzet is vanaf het begin hetzelfde: elk half jaar worden de mensen die zich in het half jaar daaraan voorafgaand hebben ingeschreven bij de gemeente uitgenodigd voor een kennismaking. Begin 2020 moesten we er vanwege corona mee stoppen en een jaar later ging Onno van Veldhuizen weg. Toen bloedde het even dood."
Begin vorig jaar, nadat waarnemer Theo Bovens was vertrokken, begon Roelof Bleker als burgemeester en inmiddels is hij er klaar voor om de draad van z'n voorganger weer op te pakken. Hij heet de gasten zaterdagmorgen welkom in Nederlands en Engels, en dan is het nog maar de vraag of iedereen alles meekrijgt: tal van nationaliteiten zijn namelijk afgekomen op de invitatie.
Neem Sergey en Elena. Ze kwamen vorig jaar over vanuit het Russische Archangelsk. Elena: "We zijn geen vluchtelingen, maar we zagen daar eenvoudigweg geen toekomst meer voor onszelf en onze kinderen van 7 en 12 jaar." Sergey kon hier aan de slag als software-engineer en Elena, die in Rusland werkte als advocaat, is voorlopig even huisvrouw. "Ik heb nu de tijd om de taal te leren. Ik wil straks wel graag weer aan het werk. Ja, misschien weer als juriste."
Liefst 160 mensen hadden zich aangemeld voor de bijeenkomst. Een recordaantal, volgens Wolterink: "Da's ook niet zo gek, want voor een keer hebben we een volledige jaargang nieuwe Enschedeërs uitgenodigd, omdat we even een inhaalslag moeten maken. Het gaat vandaag om mensen die zich in 2022 hebben ingeschreven. Dit najaar zijn de mensen aan de beurt die in de eerste helft van 2023 Enschedeër zijn geworden."
De 60-jarige Jacqueline is naar Enschede gekomen vanuit het Groningse Appingedam. Haar man is overleden en haar beide kinderen woonden al in Twente. Dochter Veronique vergezelt haar moeder naar de bijeenkomst in het stadhuis: "Wij zagen haar liever bij ons in de buurt wonen. Mijn vader is overleden en zij heeft niemand meer in Appingedam." Zelf voelt Jacqueline zich na een jaar helemaal thuis aan het Achtervoort in Enschede-Noord: "Het is net alsof ik hier al twintig jaar woon. Iedereen is er heel aardig voor elkaar. En weet je waar ik achter kwam? De burgemeester, die heel toevallig gister tijdens een wijkbezoek bij mij op de koffie kwam, komt ook uit Appingedam!"
Tot vorig jaar woonde Maaike (muziektherapeute) in Eindhoven en Edinio (muziekdocent/muzikant) in Winterswijk. Ze studeerden allebei in Enschede en die stad trok Maaike uiteindelijk toch meer dan Eindhoven, waarop ze samen op zoek gingen naar een huurwoning in de textielstad. Maaike: "Ik koester warme gevoelens voor Edinio én voor Enschede."
Job is een geboren en getogen Enschedeër, zijn partner Marijke komt uit Huissen bij Arnhem. "De liefde bracht mij vorig jaar hier", glimlacht Marijke. Ze vindt het initiatief erg leuk: "Ik kom al wel een paar jaar in Enschede, maar nu krijg ik de kans om het stadhuis eens van binnen te zien." Voor haar extra interessant, aangezien ze al voor verschillende gemeentes werkte en nu weer op zoek is naar een baan, het liefst weer bij een (grote) gemeente. Als de burgemeester spontaan met hen op de foto gaat, laat Maaike zich ontvallen 'dat dit toch ook een stukje netwerken is'.
Laura en Tom verhuisden vanuit Almelo naar Enschede. Tom studeerde luchtvaart- en ruimtevaarttechniek in Delft en werkt nu bij de UT, Laura werkte tot voor kort in Enschede, maar is onlangs gaan werken in... Almelo! "Ja, lekker dichtbij. Ik ga met de trein. Ik merk dat ik elke dag met plezier terugreis naar Enschede. Da's een goed teken, toch? We wonen in de Indische buurt: op loopafstand van de stad en toch hoor je hier zomers de hele dag de vogels fluiten, alsof je buitenaf woont. Perfect!"
Nog even terug naar de Enschede-quiz. Die kende vragen als 'Hoe hoog is ons hoogste gebouw, de Alphatoren?', 'Hoeveel toeschouwers passen er in de Grolsch Veste?' en 'Hoeveel auto's in de Van Heekgarage, de grootste parkeergarage van Nederland?'. Mensen kregen steeds twee mogelijkheden voorgeschoteld en aan het eind was er één winnaar. Naar eigen zeggen 'met meer geluk dan wijsheid' bleek dat Sergey uit Archangelsk te zijn: "En ik heb een beetje hulp gehad van Elena."
Het kennismakingsprogramma eindigde met een wandeling door het centrum van de stad, onder leiding van stadsgidsen.