Verkeer
Stuur appje
Zoek

Politieoperatie legt cokesmokkel naar Oost-Nederland haarscherp vast: 'Ontkennen lijkt geen optie'

230709 cocaine in tassen OM RTV OOST
Big shoppers: ideaal voor het transport van blokken cocaïne.
Beeld: Politie

In een onderzoek naar grootschalige smokkel van cocaïne naar Oost-Nederland heeft de politie een film gemaakt, die niet zou misstaan bij videostreamingsdiensten als Netflix. De handel en wandel van de verdachten blijkt uit tal van hoeken, op verschillende locaties, gefilmd met verborgen camera’s en gesprekken zijn opgenomen. Resultaat: een ‘speelfilm’ van 20 minuten.

670 kilo coke

Ontkennen van betrokkenheid door de verdachten lijkt haast geen optie meer. De groep verdachten heeft volgens justitie zeker 670 kilo coke naar Nederland laten komen, goed voor vele tientallen miljoenen euro's aan straatwaarde. Eén van de leidinggevenden zou de Hengelose K.C. zijn, een man die al jaren voorkomt in grote onderzoeksdossiers van de recherche. Dit keer zijn de handelingen van K.C., maar ook zeker van zijn medeverdachten haarscherp vastgelegd op beeld- en geluid.

Fraai gemonteerde film

Op meerdere plekken zijn door de politie verborgen camera's geplaatst en audiorecorders verstopt. Bijvoorbeeld in auto's van verdachten, maar ook op plekken waar de verdachten vaak samenkwamen. Tenslotte werden al hun telefoons afgeluisterd. Al het beeld- en geluidsmateriaal is door het opsporingsteam met codenaam Tartarus21 verwerkt in een fraai gemonteerde film die RTV Oost heeft gezien.

Curaçao

De film begint met beelden van een autobedrijf in het Achterhoekse Silvolde, op 29 juni 2022. Het is het bedrijf van de nu 76-jarige Theo S. Volgens justitie werd zijn eigendom aan de Lichtenberg gebruikt om containers vol smokkelwaar naartoe te zenden. Op beeld van een verborgen camera zie je een kiepwagen het terrein op komen rijden die een berg aan aan kalkstenen op het erf stort. De lading is afkomstig uit Curaçao. Een voice-over begeleidt de kijker: "Tussen de stenen zitten pakketjes coke".

230709 cocaine OM RTV OOST
De coke was verstopt in kalkzandstenen, is te zien op beeld.
Beeld: RTV Oost

Coke achterover gedrukt

Op beeld is te zien dat de 'oude baas' Theo S., de dop van een groot watervat opendraait. Vervolgens pakt hij een paar van de stenen. "Het lijkt alsof hij 10 pakketjes in de ipc legt", vertelt de voice-over. Achteraf bezien zou je kunnen concluderen dat Theo S. op dat moment 10 kilo coke achterover drukt. Want in de partij kalkzandsteen zit drugs verstopt. "Hij hoeft niet te zoeken, het lijkt alsof hij precies weet welke stenen hij moet hebben."

Vaker gebeurd

Als er medeverdachten op het terrein zijn verschenen, wordt een deel van de stenen in een kruiwagen geladen en naar een loods gereden. Te horen is dat de verdachten spreken over "het is minder dan de vorige keer." De politie concludeert daar uit dat er vaker zendingen cocaïne naar het bedrijf zijn verzonden. In beeld zie je vervolgens bedrijfseigenaar Theo S. nogmaals bukken en een steen oprapen. Ook die verstopt hij in de watercontainer.

Gehaaid

De pakketjes die Theo achterover drukt, zijn later allemaal gevonden door de politie. Bijzonder om te vermelden is dat Theo S. tijdens voorbereidende rechtszittingen deed voorkomen alsof hij binnen de organisatie niks in de melk te brokkelen had, terwijl uit beeld blijkt dat hij gehaaid te werk ging.

Slachthuisweg

In een nieuw beeldfragment zie je videomateriaal dat is opgenomen op een andere plek waar een camera hangt, de Slachthuisweg in Hengelo. Een straat met veel autobedrijfjes, maar ook een soort illegaal waterpijpcafé. Verschillende verdachten spreken geregeld af op de Slachthuisweg, een straat die dan ook veelvuldig voorkomt in politieonderzoeken.

Aan de datum in beeld is te zien dat het inmiddels een dag later is, 30 juni 2022. De voice-over: "Vanaf de Slachthuisweg vertrekt een Fiat Punto met twee inzittenden. Ze gaan naar de Lichtenberg in Silvolde", het autobedrijf waar een deel van de stenen met kostbare inhoud onbeheerd is blijven liggen.

230709 cocainevangst OM RTV OOST
In de haven van Vlissingen werd een lading onderschept.
Beeld: Openbaar ministerie

Coke in de broek

Op beeldmateriaal dat is gemaakt met één van de verborgen camera's op het autobedrijf zie je vervolgens twee verdachten de stenen weer in een kruiwagen gooien en in de loods storten. Een derde verdachte zie je op video van een andere camera met ontbloot bovenlijf de stenen open tikken.

Door het witte stof waarmee zijn bovenlijf is bedekt, zie je nog net flarden van een enorme tatoeage op zijn rug. Ook deze verdachte lijkt een deel van de smokkelwaar voor zichzelf te willen houden. De voice-over: "De verdachte doet een pakketje achter zijn broek en rijdt weg."

Op bewakingsbeelden van een Plus-supermarkt in de buurt zie je deze getatoeëerde verdachte weer terug. De beelden zijn door de politie in deze film gemonteerd. In een stoffige outfit betreedt de verdachte de kruidenierswinkel en schaft naast een lunch ook een aantal nieuwe boodschappentassen aan, groene zogenoemde bigshoppers.

Koddig vreugdedansje

De film gaat verder met een scène die zich weer afspeelt op het autobedrijf in de Achterhoek. Op beeld zie je een Volkswagen Artheon aan komen rijden, met een vierde verdachte. "Hij wordt feestelijk onthaald door een medeverdachte", vertelt de voice-over. Je ziet inderdaad één van de medeverdachten een dansje maken. Heupwiegend houdt hij zijn handen in de lucht, twee blokken cocaïne vasthoudend. Vol vreugde tikt hij ze boven zijn hoofd tegen elkaar. Het is haast koddig om te zien.

Big shoppers

De filmmaker schakelt naar een volgend beeld van een andere camera. Je ziet als kijker dat de Volkswagen-bestuurder de loods in loopt. Hij beent naar een aantal groene big shoppers (waar hebben we die eerder gezien?) en controleert de inhoud. Het zijn stapels blokken cocaïne.

Voice-over: "Hij geeft zijn medeverdachte een zogenoemde boks", twee vuisten tegen elkaar. De pakketjes worden vervolgens nageteld. "De verdachte maakt nu foto's van de tassen en de inhoud", zegt de verteller van de film. "Deze foto's zijn later op in beslag genomen telefoons teruggevonden." De filmmaker toont vervolgens de foto's van de tassen vol smokkelwaar.

Van Silvolde naar Hengelo

De rolprent is nog niet ten einde. Een kaart wordt getoond, met een getekende lijn van Silvolde naar Hengelo. Voice-over: "De verdachte rijdt met de VW weg uit Silvolde. Onderweg belt hij verondersteld voorman K.C." Ook dit gesprek is opgenomen. Deels via een afgeluisterde telefoonlijn, deels via een audio-recorder in de auto en deels via verborgen apparatuur in een bedrijf aan de Hengelose Slachthuisweg.

"Ze hebben het over de te rijden route", zegt de voice-over. Met deze scene lijkt de politie een soort powerplay te spelen richting verdachten. Zo van, we hebben alles van jullie gezien en gehoord. Te horen is dat ze afspreken in een restaurant in Hengelo.

Ondertussen vertelt de voice-over wat anders: "Eén van de verdachten op het autobedrijf doet de bigshoppers in de kofferbak. Samen met een medeverdachte rijdt hij naar Hengelo. Al die tijd worden ze in observatie gehouden en eenmaal in Hengelo worden ze aangehouden."

Eethuis

Precies op dat moment spreekt K.C. af met de VW-bestuurder en diens broer in een grillroom-pizzeria verderop in de stad. Ook daar heeft de politie heimelijk een camera geplaatst. Op het gemaakte camerabeeld is te zien dat één van de twee broers een gebaar maakt, alsof hij de grootte van de blokken cocaïne aangeeft. Vervolgens geeft hij de telefoon aan K.C. en laat hem foto's zien. Mogelijk de gemaakte foto's van de groene bigshoppers vol coke.

In een volgend 'shot' is te zien dat de verdachten hun telefoons een eind bij hen vandaan wegleggen. "Alsof ze niet willen dat ze worden afgeluisterd." Niet wetende dat al hun handel en wandel is vastgelegd met verstopte apparatuur. Het beeld van de video wordt vervolgens onscherp gemaakt door de filmmaker, precies het moment dat het arrestatieteam binnenkomt om de verdachten in het eethuis aan te houden.

Strafproces

Vrijwel alle verdachten zijn inmiddels op vrije voeten om hun strafproces thuis af te wachten. Verondersteld leider K.C. uit Hengelo zit nog vast. Volgens het OM heeft hij nog veel meer op zijn kerfstok.

De groep heeft volgens justitie meerdere keren dezelfde handelwijze toegepast om cocaïne naar Oost-Nederland te smokkelen. De opsporingsdiensten hebben het over minimaal 670 kilo. Zendingen die nog onderweg waren vanuit Curaçao zijn onderschept. Voor het strafproces zijn eind dit jaar acht zittingsdagen uitgetrokken.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.