Zeven jaar geleden begon Rick Blanken als chef-kok bij restaurant Ledeboer in Almelo. Hier had hij al deels de touwtjes in handen, maar nu mag hij zichzelf honderd procent eigenaar noemen van het oude bankgebouw.
“Voormalig eigenaar Richard van den Hoeven vroeg of ik als mede-eigenaar mee wilde draaien in het bedrijf, omdat ik vanaf dag één hier al van alles deed”, vertelt Blanken. De focus in het restaurant werd bij Richard minder en hierdoor hebben zij samen gekozen voor een overname van Ledeboer.
Sinds 2017 zit het restaurant gevestigd in het oude bankgebouw in het centrum van Almelo. Ledeboer stond eerder al in de lijst van 500 beste restaurants van Nederland. “Iedereen kan zich thuis voelen bij restaurant Ledeboer. Wij bieden dan ook meer kwaliteit dan de prijs die de gasten ervoor betalen. Dit vinden wij het belangrijkst.”
Bezoekers van het restaurant kunnen kiezen uit twee menu’s met een variatie van vier tot zeven gangen. Ieder seizoen past de chef het menu aan met bijpassende gerechten. Daarnaast verzorgt Ledeboer ook privé diners. “De originele, oude bankkluis uit 1909 gebruiken wij tegenwoordig voor een private dining. Een diner in een exclusieve ruimte voor een groep van zes tot twaalf personen.”
Nu Rick Blanken de zaak heeft overgenomen rest de vraag: gaat er veel veranderen binnen het bedrijf? “Ik heb vanaf dag één al bepaald wat er gaat gebeuren in het restaurant, dus hierin verandert er niet veel”, legt Blanken uit, “Wij blijven wel bezig met veranderingen, zoals werkkleding en het servies.” Als je aan Blanken vraagt wat hij het belangrijkste vindt aan chef-kok en eigenaar zijn is het antwoord duidelijk: “Het is belangrijk om goed met elkaar te communiceren binnen het team. Het heeft geen zin om tegen personeel te schreeuwen. Met mensen bezig zijn is het mooiste wat er is en dat ik dit samen een team mag doen maakt mij heel gelukkig.”
Naast de plaatsing in de top 500 van de beste restaurants in Nederland volgt er voor veel koks nog een belangrijke ambitie, een Michelinster. “Als kok zijnde is een Michelinster de beste onderscheiding die je kunt krijgen als je écht met het vak bezig bent. Ik wil alleen niet dat de gasten zich laten afschrikken van zo’n ster. Mensen moeten naar restaurant Ledeboer gaan om een donders mooie avond te hebben.”