Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tropenartsen worden techneuten in Enschede: 'Ik weet eindelijk wat er onder de motorkap van mijn auto zit'

Ze studeerden jaren en jaren om chirurg te worden, of gynaecoog bijvoorbeeld. Maar een waterput slaan of de auto repareren, dat leerden ze niet. Terwijl juist die kennis soms hard nodig is in ontwikkelingslanden. Voor mensen die daar hun handen uit de mouwen willen steken, organiseert studentenvereniging Werkgroep OntwikkelingsTechnieken (WOT) van Universiteit Twente samen met ROC van Twente jaarlijks een cursus. Afgelopen week stond daarom een tentenkampje ergens op de campus: een klein stukje Afrika in Enschede.

Met bijna dertig deelnemers durft de organisatie de 44ste editie van de zogeheten T-week een succes te noemen. Een cursusweek die bedoeld is voor mensen zonder technische achtergrond die van plan zijn om naar een ontwikkelingsland te gaan om te werken of een stage te lopen. Cursisten leerden in één week alle basisbeginselen van de techniek.

Artsen aan de praktijkles

Dit jaar stond de T-week wederom in het teken van tropenartsen. Afgestudeerde gynaecologen en chirurgen vanuit Nederland en België krijgen praktijkonderwijs van docenten van het ROC. “Een week lang krijgen ze les in onder meer autotechniek, elektrotechniek, houtbewerking en watervoorziening”, zegt Lucas Kroon, bestuurslid van studentenvereniging WOT. “Cursisten leren hoe je een autoband plakt, hoe je veilig stroom gebruikt, hoe je een waterpomp maakt met pvc-buizen en hoe je je eigen douche maakt.”

“Ik weet nu eindelijk wat er onder de motorkap van mijn auto zit”

Meer dan theorie

Belgische cursist Thomas van Acker is scheikundedocent en vertelt dat hij met zijn vrouw, een tropenarts, naar Afrika gaat. “Ik ben heel erg blij dat ik nu eindelijk weet wat er onder de motorkap van mijn auto zit. In Afrika doen ze natuurlijk niet aan APK-keuringen, dus die kennis zal vast goed van pas komen daar”, grapt hij. De T-week bestaat voornamelijk uit praktische lessen waarbij cursisten zelf aan de slag mogen.

Deelnemers maakten tijdens de techniekweek al kennis met het 'off-grid leven'. Ze sliepen in tentjes of camperbusjes op het terrein van de WOT, op de campus van Universiteit Twente. Iedere avond kregen ze nog workshops, voerden ze gesprekken of zaten ze gezellig bij het kampvuur. Voor het eten en drinken werd gezorgd.

Tentenkamp
Tentenkamp op het demonstratieterrein van de WOT
Beeld: 1Twente / Charlotte van der Woning

Enschede en Hengelo

De WOT organiseerde de cursusweek in samenwerking met ROC van Twente. Sommige lessen zoals elektrotechniek of metaalbewerking werden dan ook in de praktijklokalen in de ROC's in Enschede of Hengelo gegeven. Daarnaast vond een groot deel van de week plaats op het eigen terrein van de WOT: het demonstratieterrein op de campus van de UT in Enschede. Dit terrein is herkenbaar aan de zelfgemaakte windmolens, zonnecollectoren en waterputten.

Unieke kans bij de WOT

De T-week is onder studenten van de Artsen Internationale Gezondheidszorg opleiding in Amsterdam, de studie voor tropenartsen, een bekend fenomeen. “Veel van de tropenartsen die hier zitten, kennen elkaar al wel een beetje vanuit de opleiding”, legt bestuurslid Willem van Dijk uit. “De T-week is best wel een begrip onder toekomstige ontwikkelingswerkers, omdat we de enige zijn in Nederland die dit concept aanbieden.” Cursist Thomas bevestigt dit: “Tropenartsen gaan te maken krijgen met technische uitdagingen en willen graag nieuwe skills aanleren om die problemen zelf op te kunnen lossen.”

Barbecue bij de WOT
Barbecue op het terrein
Beeld: 1Twente / Charlotte van der Woning

Volgend jaar deelnemen?

Ondanks dat het grootste deel van de cursisten uit tropenartsen bestaat, is dit zeker geen vereiste. Ook mensen die techniek interessant vinden, de T-week simpelweg leuk lijken of zichzelf willen ontwikkelen zijn welkom. "In principe is de T-week voor iedereen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.