Verkeer
Stuur appje
Zoek

Valt het doek definitief voor het volgende wijkplatform in Almelo? ‘Wij willen nog wel’

20230713 wijkcentrum Enviver Aalderinkshoek
Wijkcentrum Enviver
Beeld: Google Streetview

Het wijkplatform Aalderinkshoek leek ermee te stoppen, maar gaat nu eerst praten met de nieuwe wijkwethouder Overmeen-Bakhuis. In april had het platform de gesprekken met de gemeente afgekapt door onvrede over de communicatie. “We kunnen onze wijkbewoners niet in de steek laten”, zegt bestuurder van het wijkplatform Herman Meijlof nu. De gemeente zegt echter dat het een afsluitend gesprek zal zijn.

Ook de gemeenteraad dringt erop aan om weer in conclaaf te gaan met de wethouder van de wijk Aalderinkshoek en de wijkregisseur. Het gesprek staat gepland op 24 juli. Meijlof staat er positief in en wil het tij keren, maar dat ligt ook aan de houding van de gemeente: “We gaan niet smeken om te blijven bestaan. Het is graag of helemaal niet.”

Afsluitend gesprek

Ook al heeft Meijlof de hoop op voortzetting van het wijkplatform, toch denkt hij dat op 24 juli het doek valt: “We worden nergens van op de hoogte gehouden. Ik denk dat het een kwestie van afscheid nemen is.” Ook een woordvoerder van de gemeente zegt dat het een ‘afsluitend gesprek’ zal worden, omdat het wijkplatform zelf heeft aangegeven te willen stoppen. De gemeenteraad daarentegen vindt het belangrijk dat de samenwerking tussen het wijkplatform en de gemeente verbetert.

Gemeenteraad

De lokale fracties van PvdA, D66, Groenlinks en VVD hebben het wijkplatform geadviseerd om in gesprek te gaan met de wijkwethouder en de wijkregisseur zodat de inbreng van het wijkplatform een plek krijgt in de gesprekken over de wijk. “Wijkbewoners moeten betrokken blijven.”, aldus gemeenteraadslid Jorien Geerdink (PvdA).

icon_main_info_white_glyph

Wijkregisseur

De rol van een wijkregisseur volgens een woordvoerder van de gemeente: “De wijkregisseur pikt signalen op van de inwoners en verbindt die aan de relevante afdelingen binnen onze gemeente. De wijkregisseur bewaakt de betrokkenheid van inwoners. Hij zorgt voor afstemming tussen de verschillende professionele organisaties in de wijk. Daar waar zaken in de wijk stagneren, bekijkt de wijkregisseur of en hoe iets vlot te trekken is. De wijkregisseur nodigt hiertoe bijvoorbeeld betrokken partijen uit om tafel te gaan. Verder ondersteunt hij bewonersinitiatieven samen met de wijkondersteuner van Avedan.”

Ogen en oren van de wijk

Meijlof zegt dat wijkplatforms in het leven zijn geroepen door de gemeente zelf om kortere lijntjes tussen de burger en het stadhuis te houden. Aalderinkshoek heeft nu een bestuur van drie personen. “Wij zijn de ogen en oren van de wijk. We horen wat er speelt in de wijk en ondernemen actie of kaarten het aan bij de gemeente. Daarnaast zorgen we ervoor dat de inwoner van deze wijk zich gehoord voelt”, vertelt Meijlof over het platform. Een belangrijk thema is de energietransitie. De wijk Aalderinkshoek is net als de wijk Windmolenbroek voorloperwijk om aardgasvrij te worden in 2030. Het wijkplatform wil daarover meedenken.

Van tafel geveegd

Het wijkplatform stopte in april, omdat hun inspraak niet werd gehoord. “Onze inbreng werd van tafel geveegd. Er zou een gesprek plaatsvinden met de gemeente over hoe de wijk in de toekomst eruit komt te zien. We mochten maar een afgevaardigde sturen en niet met het hele bestuur komen”, aldus Meijlof. Dat was de laatste druppel en de stekker ging eruit. Eigenlijk zijn ze nooit echt gestopt: “Links en rechts overleggen we wat. Wij willen nog wel, het is maar de vraag of de gemeente meegaat.”

Wijkwethouder nooit gezien

Het is niet het eerste wijkplatform dat sneuvelt in Almelo, eerder stopten de platforms Schelfhorst en Noordik ook. “Schelfhorst stopte om dezelfde reden als ons. De inspraak van de inwoners bij de gemeente is weg en we moeten alles via via horen. Het is gewoon stil aan die kant”, zegt Meijlof. “Voorheen kwam elke maand de wijkwethouder bij de vergadering langs. De laatste vier jaar heb ik de wijkwethouder amper gezien, voormalig wethouder Van Saane heb ik nooit gezien.”

“We gaan er constructief in, hopelijk vat de gemeente dat ook zo op”

Bij het komende gesprek op 24 juli hebben de bestuurders van het platform in ieder geval een harde eis: in het najaar een openbare vergadering plannen met alle wijkbewoners en de wijkregisseur. “Ik hoop dat we met elkaar doorkunnen. We proberen er constructief in te gaan. Hopelijk wordt dat ook zo van de gemeente opgevat”, aldus Meijlof.

Druk vanuit gemeenteraad

Als het wijkplatform echt gaat stoppen, dan heeft dat gevolgen voor de inwoners volgens Meijlof: “Dan wordt de informatievoorziening nog veel minder. Dan is het aan de wijkregisseur om zijn oor te luisteren te leggen. Hij moet dan meer in de wijk aanwezig zijn, dat is tot nu toe niet het geval. Bewoners moeten op een andere manier hun beklag doen.” Als het gesprek op niets uitloopt, kan het bestuur zich weer wenden tot de gemeentefractie van de PvdA om de gemeente te bewegen tot samenwerking. “Ik weet niet of we dan nog naar de raad gaan, dat ligt aan mijn medebestuurders.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.