In aanloop naar de aanwijzing van een definitieve locatie, gaat de gemeente Enschede wederom een tijdelijke noodopvang inrichten op de voormalige vliegbasis. Op het evenemententerrein bij de luchthaven komt een opvang voor maximaal 550 vluchtelingen, net als in 2022. De eerste bewoners worden al over twee weken (24 juli) verwelkomd.
Net als vorig jaar worden de asielzoekers ook nu in dezelfde oude hangar opgevangen. Dat betekent dat omwonenden in Lonneker opnieuw moeten accepteren dat een eerdere belofte om geen asielopvang meer in het gebied in te richten, wordt verbroken. Dat was eerder dit jaar ook al het geval toen werd besloten om de crisisnoodopvang voor maximaal 60 bewoners in de oude vertrekhal van de luchthaven te verlengen. Zodra de noodopvang in de hangar wordt geopend, gaat die crisisopvang dicht, de bewoners verhuizen mee naar Hangar 18.
1700 omwonenden van de voormalige vliegbasis kregen donderdagavond een brief over de plannen voor de tijdelijke opvang. "We beseffen dat we u met dit besluit teleurstellen. Maar er blijven in Nederland te weinig
opvangplekken. De nood is hoog. Er moet snel meer opvang komen", schrijft het college in die brief. Ook de dorpsraad van Lonneker en directe buren (het noaberoverleg) zijn door wethouder Arjan Kampman en Jeroen Diepemaat bijgepraat.
Lees verder onder de video
In 1Twente Vandaag spraken presentator Niels Veurink en verslaggever Wilco Louwes vorige week over het asielaanbod en de zoektocht naar een locatie.
Zij hebben in dat gesprek te horen gekregen dat de luchthaven niet in beeld is voor een permanente opvanglocatie. Waar die permanente azc-locatie wel komt, dat is nog niet bekend. De beslissing over die locatie valt na de zomervakantie. Zodra een permanente locatie in gebruik wordt genomen, sluit de tijdelijke noodopvang op Vliegveld Twenthe Evenemententerrein. Dat zal, gezien alle procedures die doorlopen moeten worden, ergens in 2024 zijn.
De kosten voor de tijdelijke en de structurele opvang zijn voor rekening van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Het COA is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van de asielzoekers. Daar valt ook de inrichting en het beheer van de locatie onder. COA regelt de medische zorg. De gemeente Enschede is verantwoordelijk voor onderwijs aan de kinderen.
De reden dat Enschede een noodopvang en - aansluitend - een permanent asielzoekerscentrum inricht, komt voort uit een vrijwillig aanbod van de gemeenteraad. Onder de voorwaarde dat er niet meer dan 550 asielzoekers in Enschede worden gehuisvest, is die opvang aangeboden. Vorige week zijn de laatste voorwaarden naar het COA gestuurd. Omdat er nu een contract is gesloten, lijkt het erop dat het COA met alle voorwaarden akkoord is.