Met kleine duurzame aanpassingen in huis al tot honderden euro's per jaar op energiekosten besparen? Ook inwoners van Hengelo kunnen vanaf nu de hulp inschakelen van de FIXbrigade. Die komt vervolgens langs voor het aanbrengen van radiatorfolie, tochtstrips, ledlampen en een waterbesparende douchekop.
In Veldwijk ging woensdag voor het eerst een FIXbrigade-team op pad, bewapend met de benodigde materialen en gereedschap om de eerste woning te verduurzamen. Het is tien uur 's ochtends als hoofdfixer Teun in het Veld op een elektrische bakfiets de wijk inrijdt en aanbelt bij het eerste adres. Zijn collega Jan van Eerten arriveert ook met de radiatorfolie in zijn hand. Voor beiden een spannende dag om te starten en om de eerste afspraken af te werken. Werkt alles zoals van tevoren is bedacht? Verlopen de afspraken zoals gepland? Het zijn vragen die de komende tijd allemaal beantwoord moeten worden. Indien nodig wordt er bijgestuurd om de werkzaamheden nog soepeler te laten verlopen.
Twee weken geleden was de officiële kick-off in Veldwijk om het project bij bewoners onder de aandacht te brengen. "De FIXbrigade stond hier laatst in de wijk en toen heb ik me meteen aangemeld. Het leek me wel wat", zegt bewoonster Betsie Hilbrink, terwijl ze met Teun mee naar de badkamer loopt. Hij vervangt de oude douchekop door een waterbesparend exemplaar. Hij legt uit dat een elastisch ringetje zich aanpast aan de waterdruk en dat daarmee de hoeveel water wordt gereguleerd dat uit de douchekop komt. "Hiermee kun je al snel zo'n twintig procent water en gas besparen", zegt hij. Betsie hoopt dat alle maatregelen kostenbesparend werken. "Als het voordeliger uitpakt, is het voor ieder gezin goed en dus ook voor ons."
De FIXbrigade is een landelijk initiatief dat inmiddels met veel succes draait in heel veel Nederlandse steden, waaronder Amsterdam, Zaanstad en ook in Almelo en Enschede. Hoofdfixer Jan vertelt over de meerwaarde van het project, waarin mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag gaan als energieklusser. Zij doen daarmee werkervaring op. Het helpt statushouders en nieuwkomers ook om te integreren in de samenleving. "We zoeken daarvoor nog mensen die op zoek zijn naar een leer-werkplek, dus die kunnen zich nog aanmelden." Er worden op dit moment al energieklussers opgeleid en die gaan straks samen met een hoofdfixer op pad.
Het project in Hengelo wordt uitgevoerd door coöperatie Energie van Hengelo, een organisatie die met vrijwilligers werkt en geen winstoogmerk heeft. De FIXbrigade in Hengelo is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van de gemeente die inwoners wil ondersteunen met het nemen van maatregelen op gebied van duurzaamheid. Het fixen van de huizen en de materialen is gratis voor huishoudens met een inkomen tot modaal. Alleen dit jaar al worden in Hengelo zo'n 800 woningen onder handen genomen, is de bedoeling.
Wie in Hengelo woont en ook de hulp van de FIXbrigade wil inschakelen, kan zich aanmelden via energievanhengelo.nl. Binnen enkele dagen belt iemand van FIX-brigade Hengelo om een afspraak te maken voor een intakegesprek om te kijken wat er mogelijk en nodig is. Vervolgens wordt een tweede afspraak gemaakt voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Inwoners in Almelo kunnen contact opnemen met Avedan om zich aan te melden. In Enschede kan dat bij het energieloket. Woon je ergens anders? Informeer dan bij het energieloket van je eigen gemeente voor de mogelijkheden om hulp of advies te krijgen voor het verduurzamen van je woning of neem contact op met je woningcorporatie.