Verkeer
Stuur appje
Zoek

Grote flats in Enschede-Zuid volgend jaar van het gas af

AI Lintveldebrink
Twee van de vier flats aan de Lintvelderbrink worden volgend jaar afgekoppeld van het gasnet en opgeknapt.
Beeld: Architectenbureau pr8

Het is één van de grotere klussen voor woningcorporaties in de komende jaren: joekels van flats moeten van het gas af. Domijn pakt er volgend jaar twee aan. Om te beginnen. Het gaat om flats aan de Lintveldebrink in Enschede-Zuid.

Ze staan er inmiddels ruim een halve eeuw. Groot, in het gelid, gelijkvormig. Typische bouw voor die tijd: strak, robuust, bijna zakelijk. Er staan er meer in de Wesselerbrink, maar als eerste worden de twee flats aan de Lintveldebrink, aan de oostflank van het park, aangepast aan de eisen van deze tijd.

‘Warme jas’

Dat betekent: helemaal van het gas, alles elektrisch, veiliger en een make-over, zowel buiten als binnen. Zo’n flat wordt dan in zijn geheel - en daarmee ook iedere woning afzonderlijk - voorzien van een ‘warme jas’. Dat om ervoor te zorgen dat duurzaam opgewekte warmte niet met bakken tegelijk naar buiten lekt.

Gevelisolatie dus. En aanpassing van de panelen onder de ramen. Die ramen zelf worden voorzien van top-notch isolatieglas (HR++).

Inductie

Bewoners koken in de toekomst elektrisch. Gastoestelletjes en -ovens moeten wijken voor inductieplaat en hetelucht. De kosten voor aanschaf van nieuwe apparaten zijn voor de bewoners. Zij ontvangen daar dan wel een vergoeding voor, zo laat Domijn weten.

De flats zijn al aangesloten op stadsverwarming, straks wordt ook het warme water uit de kraan door die bron gevoed. Die warmwaterkranen zijn dan wel gemonteerd in een nieuwe keuken en badkamer (ook het toilet wordt vervangen). Een nieuw ventilatiesysteem moet ervoor zorgen dat de ingepakte appartementen straks niet te vochtig worden.

Twents-Duits vakwerk

Ook de buitenkant krijgt een opfrisbeurt-plus. De gevels aan de kopse zijden worden voorzien van isolerende beplating. Met een motief dat is geïnspireerd op het oude Twents-Duitse vakwerk. Galerijvloeren worden opgehoogd, waarmee de drempel van de voordeur lager wordt; da’s makkelijker binnentreden, ook als je minder vlot ter been bent.

Postbezorgers kunnen straks niet meer de hal in, brievenbussen komen in de gevel. De entree wordt opener en lichter, voordeuren krijgen een spionnetje en alle appartementen worden voorzien van een videofoon waarmee je kunt zien wie beneden staat aan te bellen voor je opendoet. Op het dak komen zonnepanelen die energie opwekken voor gezamenlijke ruimtes.

Zeventig procent akkoord, go!

Overigens krijgen bewoners, zo stelt Domijn in een persbericht, een aardige vinger in de pap. Zij moeten wel eerst akkoord gaan met de aanpassingen. Er is al gesproken met 150 huurders. De rest volgt. Als zeventig procent het ziet zitten, starten de werkzaamheden aan de eerste flat begin volgend jaar. Flat twee is later dat jaar aan de beurt.

Wesselerbrink
De vier joekels van appartementencomplexen aan de Lintveldebrink staan al ruim een halve eeuw langs de zuidrand van Enschede.
Beeld: Ernst Bergboer

Huurders kunnen tijdens de renovatie in hun huis blijven. Naar verwachting duurt de hele operatie een half jaar. Per flat. De aanpassingen leiden niet tot huurverhoging, laat Domijn weten.

Voor de derde flat zijn aangepaste plannen in de maak. Daar moeten aanvullende aanpassingen komen, die het mogelijk maken zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Met een vergrijzende bevolking een toenemende behoefte. Flat vier bestaat uit koopwoningen. Domijn is met de vereniging van eigenaren in gesprek over verduurzaming van dat complex.

Ondertekening samenwerkingscontract De Woonplaats Domijn
Lees ook
Woonplaats en Domijn werken samen aan gasloze woningen

Enschede telt in totaal zo'n 28.500 sociale huurwoningen. Die zijn eigendom van woningcorporaties en moeten in 2050 allemaal CO2-neutraal zijn, en daarmee van het gas af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.