Een feestelijk versierde tent staat klaar op het plein voor de kerk in Fleringen. In de kerk zelf staan prachtige boeketten. Het getal ‘75’ is in grote cijfers aan de muur bevestigd. De geloofsgemeenschap Onbevlekt Hart van Maria viert haar 75-jarig bestaan.
Dat feest wordt zaterdagavond 15 juli gehouden. “Er hebben zich inmiddels 165 mensen aangemeld”, zegt Wilma Thöni, vrijwilliger. “En we hebben koffie genoeg, mochten op de avond zelf meer mensen aan komen lopen.”
De viering begint om 19.00 uur. Voorgangers zijn pastoraal werker Saris en diaken Thöni. Het Dames- en Herenkoor en n’Joy zorgen voor de zang. Voor de kinderen is er feestelijke Kinderwoorddienst. Na de viering is er feest in de tent voor de kerk.
Fleringen werd op 16 juli 1948 een eigen parochie met als naam Heilige Hart van Maria.Voordat Fleringen een zelfstandige parochie werd, kerkten de gelovigen in kerken in de buurt. Met de oprichting van een eigen parochie kwam ook een eigen kerk in beeld.
Het had wat voeten in de aarde voor die kerk er daadwerkelijk stond. De parochianen kerkten zo’n tien jaar een noodkerk.
De eerste steen van de kerk werd op 5 april 1959 gelegd.
Sinds 6 juni 2010 zijn de negen geloofsgemeenschappen gefuseerd tot de H. Pancratius parochie. In het najaar 2020 kwam het bericht dat de kerk in Fleringen onttrokken zou worden aan de eredienst. Om de kerk voor hun gemeenschap te behouden, moesten de dorpsbewoners hun eigen kerk terugkopen...
Eerst wordt op 15 juli het jubileum gevierd. Vervolgens wordt op 30 september de kerk aan de eredienst onttrokken.
Een jubileum met een randje. De kerk onttrekken aan de eredienst blijft voor velen in het dorp een moeilijke zaak, vertelt Ben Oude Lansink, voorzitter commissie Beheer. “Ik ben hier gedoopt, heb hier mijn communie gedaan, we zijn in deze kerk getrouwd. En zou zijn er zoveel hier in dit dorp.” De geschiedenis van dit gebouw spreekt hem aan.
“De geloofsgemeenschap blijft bestaan, ook als het kerkgebouw gesloten is”, zegt Wilma Thöni. “De noaberschap, het omzien naar elkaar, dat blijft. Alles met elkaar delen, dat is wat Fleringen is.”
Ze zijn blij dat het gebouw behouden blijft voor het dorp. “Voor de eucharistievieringen kunnen we straks naar de kerk in Tubbergen, maar in dit gebouw kunnen we elkaar blijven ontmoeten. Het dameskoor en het herenkoor hebben toegezegd bij deze samenkomsten te willen zingen. We hopen ook dat we samen met jongeren wat vernieuwingen door kunnen voeren."
Het kerkgebouw komt vanaf 1 oktober in handen van de lokale stichting Dorpsgebouw. Inmiddels is men bezig met het maken van plannen voor de invulling van het gebouw. De bedoeling is dat de vorm van de kerk behouden blijft, dat ook van binnen te zien is dat dit oorspronkelijk een kerkgebouw was. “De kerk zou multifunctioneel gebruikt kunnen worden. We willen graag een gebedsruimte, en die ruimte zou een volgende dag als bioscoop of vergaderzaal gebruikt kunnen worden.”
Er komen bijeenkomsten waarop ideeën en plannen voor de invulling en de mogelijkheden van het gebouw besproken worden met de dorpsbewoners.