Het doek lijkt nu echt te vallen voor zwembad De Brug. Het college van B&W gaat geen extra geld vrijmaken voor heropening van het bad in Glanerbrug, omdat de grondige verbouwing niet in de financiële voorwaarden past. In een brief aan de gemeenteraad en Dorpsraad Glanerbrug wordt de sloop van het pand aangekondigd.
Daarmee valt de grootste wens van Glanerbruggers in duigen. Het zwembad werd in 2017 vanwege bezuinigingen gesloten, maar was daarna voortduren onderwerp van discussie. Voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen is heropening van De Brug vorig jaar tot hét verkiezingsthema in het grensdorp gebombardeerd. Bijna alle partijen verklaarden zich solidair aan de wens om het zwembad weer te openen.
Aanvankelijk werd gedacht dat er 2,2 miljoen euro nodig zou zijn om het bad nog 25 jaar open te houden. Dat bedrag is vorig jaar dan ook in het coalitieakkoord gereserveerd, zonder structurele bijdrage voor de exploitatie. Nu blijkt uit aanvullend onderzoek van bureau Synarchis dat, mede door inflatie en technische onmogelijkheden, de geschatte kosten zijn opgelopen tot 4,4 miljoen euro. Ook zou er jaarlijks een gemeentelijke bijdrage nodig zijn van 200.000 euro om het bad - via een externe partij - in de benen te houden.
In een stadsdeelvergadering in Glanerbrug liet wethouder Niels van den Berg onlangs al doorschemeren dat hij niet verwacht dat hij binnen het college de handen op elkaar krijgt voor een hogere bijdrage. Dat wordt nu bevestigd. 'We waarderen het vele werk dat de dorpsraad heeft verricht met als doel het voormalig zwembad De Brug te heropenen', aldus de wethouder in een brief.
In een toelichting aan 1Twente laat Van den Berg bovendien weten dat hij begrijpt dat dit nieuws in Glanerbrug niet met gejuich zal worden ontvangen. "Het dorp is teleurgesteld. En dat begrijp ik. En ik vind het zelf ook heel jammer", zegt de wethouder. "Maar de dorpsraad heeft ons om duidelijkheid gevraagd. En die geef ik nu. Het past niet binnen de financiële kaders die we in het coalitieakkoord hebben afgesproken."
Van den Berg komt in zijn brief terug op een passage in het coalitieakkoord. Daarin wordt in het algemeen de voorkeur uitgesproken om te zorgen voor 'een zwemvoorziening' in Glanerbrug. Die wens is er nog steeds. Het college van B&W gaat daarom uitzoeken in hoeverre het mogelijk is om een nieuw zwembad te bouwen in het zogeheten Sportcluster Oost.
Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar het samenwonen van voetbalverenigingen Avanti-Wilskracht, GVV Eilermark en Sportlust Glanerbrug op dezelfde locatie, namelijk de huidige complexen aan de Gronausestraat. Mogelijk zou in (of bij) deze multifunctionele sportaccommodatie dus een zwembad toegevoegd kunnen worden.
De bouw van een nieuw op zichzelf staand zwembad is echter een stuk duurder dan de renovatie van De Brug. En ook nieuwbouw zal niet zonder jaarlijkse bijdrage van de gemeente uit kunnen. "Ik wil ook niet opnieuw te hoge verwachtingen wekken", aldus Van den Berg. Er zal dan mogelijk naar creatieve oplossingen worden gekeken. En de 2,2 miljoen die voor De Brug was gereserveerd? "Die wil ik gedurende dit onderzoek beschikbaar houden."
Over de toekomst van zwembad De Brug is het college duidelijk. Er zal op korte termijn een opdracht tot sloop (geschatte kosten: 3 ton) worden gegeven. 'Zo ontstaat er ruimte op deze locatie voor een nieuwe ontwikkeling. We houden de sporthal en het jeugdhonk dat aan het voormalig zwembad vastzitten daarbij in stand.'
In de gemeenteraadsvergadering is aankomende maandag nog een laatste kans voor heropening van De Brug. Oppositiepartij EnschedeAnders heeft een voorstel aangekondigd waarin de resterende 2,2 miljoen euro en een jaarlijkse bijdrage van 2 ton alsnog wordt vrijgemaakt.
Dit geld kan volgens (tijdelijk) fractieleider Herman Brouwer gehaald worden uit het budget voor de Huiskamer van de Stad. Het project, dat in feite de verhuizing van de bibliotheek naar het Wilminktheater behelst, is met 26 miljoen euro dubbel zo duur als verwacht. Een meerderheid in de gemeenteraad twijfelt of deze investering het waard is. Desondanks lijkt er op voorhand geen meerderheid te zijn voor het voorstel van eenmansfractie EnschedeAnders.