Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelose mountainbikester beleeft droom seizoen, podium NK lonkt voor Julia van der Meulen

20230715 Julie van der Meulen
Julia van der Meulen in actie
Beeld: Rob Meeuwissen

Julia van der Meulen (17) kan nog niet zeggen wat ze zaterdag van het NK mountainbiken in Oldebroek mag verwachten. Dat ze niet voor minder dan een podiumplaats gaat, lijdt geen twijfel gezien haar uitslagen dit seizoen. “Pas als je het parcours hebt verkend kun je een inschatting maken. Ik heb geen idee hoe Oldebroek eruit ziet.”

De renster van wielervereniging AWV De Zwaluwen is met haar tweede en laatste jaar bij de junioren bezig. Volgend seizoen maakt ze de overstap naar de U23, ook wel de ‘beloftes’ genoemd. Het wordt derhalve haar laatste NK als junior. ,,Het is dan ook meteen de laatste kans op een titel na de derde plaats vorig jaar ga je uiteraard voor het hoogste. Maar dat doet de concurrentie ook.”

Begon weer te kriebelen

Die concurrentie ziet haar uitslagen ook. Van de acht wedstrijden in de 3Nations Cup in Nederland, Duitsland en België heeft Julia er al vier gewonnen; Oldenzaal, Eupen (België), Houffalize (België) en Sittard. De laatste wedstrijd is in Sauerland. De resultaten dienden zich overigens weer aan toen ze vanuit Team Zwiep bij de club terugkeerde. ,,Soms moet je veranderen om weer gemotiveerd te raken. Zo ging het ook. Na een paar maanden niets te hebben gedaan, begon het weer te kriebelen. Dat het vervolgens zo goed zou gaan als het nu gaat, had ik zelf ook niet verwacht.”

Val bij EK

Het EK vorige week in het Portugese Anadia was weer een nieuwe ervaring. Haar ouders en zus reisden mee om Julia op het EK te zien debuteren. Een val meteen na de start gooide helaas roet in het eten. ,,Dan moet je helemaal van achter zien terug te komen. Uiteindelijk heb ik iets van 20 rensters in kunnen halen om als 22ste te finishen. Daar moet je dan uiteindelijk tevreden mee zijn. Een plekje bij de eerste vijftien had er wel ingezeten zonder die val.”

Uitdaging

Het EK was tegelijkertijd een kennismaking met het niveau waar ze volgend jaar bij de U23 mee te maken krijgt ,,Het was wel een verschil met nationale wedstrijden. Er wordt meer geduwd en getrokken, het gaat er gewoon veel harder aan toe. Maar dat zie ik dan ook weer als uitdaging. Straks fiets je tussen dames die 4 jaar meer ervaring hebben.”

Naast Julia zullen ook Femke Lenferink en Anna-Linda van Dorp namens de Zwaluwen van start gaan in Oldebroek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.