Tech-art en underground-platform PLANETART krijgt een nieuwe directeur. Founding father en inspirator Kees de Groot (67) treedt per 1 oktober terug, AKI-alumnus Guido Bertling neemt het roer van de GOGBOT-organisatie over. De Groot en Bertling nemen samen de opmaat naar het GOGBOT-festival, dat begin september plaatsvindt.
Bertling heeft een kleurrijke en relatief lange geschiedenis in Twente. Hij deed er de kunstacademie, werkte aan eerdere GOGBOT-edities en richtte Sickhouse op, een laboratorium voor makers van game- en tech-art en organisator van het Overkill-festival. In 2014 vertrok hij naar Leipzig, Duitsland. Na een carrière als ondernemer in de culturele sector, keert hij nu dus naar Enschede terug.
‘Leidsman op onze missie om het universum over te nemen’, schrijft stichting PLANETART in haar laatste nieuwsbrief over Bertling. “PLANETART heeft iets van een achtbaan waarvoor de passagiers de rails nog moet leggen terwijl de trein volop i beweging is”, zegt Bertling in die nieuwsbrief. “Altijd vol gas richting de toekomst. Ik zie er naar uit om deel te zijn van de ploeg die deze baan aanlegt. Vol hobbels of gladjes, steil of een slingerweg, het gaat een ‘hell of a ride’ worden.”
Stichting PLANETART trok eind vorige maand om financiële redenen de stekker uit alle nevenactiviteiten. Daarmee stoppen noodgedwongen onder meere broedplaats WARP en The Museum of the Future, die nu gevestigd zijn aan het Enschedese Stationsplein. Sickhouse en Blackbrick, twee eigenstandige organisaties die eveneens onderdak hebben in het pand aan het Stationsplein, moeten per oktober elders verder. Ontmoetingsplek Spacebar, een zelfstandige bv van De Groot, was genoodzaakt de deuren met onmiddellijke ingang te sluiten.
PLANETART concentreert zich uitsluitend op GOGBOT, een festival dat financieel gedekt is, en beraadt zich of de toekomst van de andere, niet-gedekte activiteiten. Sickhouse en Blackbrick hebben een nieuwe plek gevonden in de oude brandweerkazerne aan de Korte Hengelose straat. Op die plek, naast de Prinsessetunnel, staat nog altijd een woontoren gepland, waarmee ook die nieuwe locatie een tijdelijk onderkomen is. Dat gold ook voor het pand aan het Stationsplein, dat nu eerder dan verwacht wordt verlaten.
De community rond de broedplaats en Spacebar is in de afgelopen jaren fors gegroeid, maar staat nu op straat. Al wordt er volop gewerkt aan alternatieve momenten en plekken voor ontmoeting. Woordvoerders van die gemeenschap zijn met de gemeente in gesprek over mogelijkheden.
De Enschedese gemeenteraad nam een jaar geleden een voorstel aan om de broedplaats voor de stad te behouden en een permanent onderkomen te bieden. Met het al dan niet voorlopige einde van WARP, heeft cultuurwethouder Jeroen Diepemaat in PLANETART geen gesprekspartner meer voor verdere uitvoering van dat voorstel.
Volgens verschillende bronnen rondom PLANETART en Sickhouse zijn de verhoudingen tussen beide organisaties gespannen. Nog los van financiële (on)mogelijkheden is het geen uitgemaakte zaak dat broedplaats WARP en Sickhouse andermaal gaan hokken, als daarvoor in bijvoorbeeld de brandweerkazerne al plek zou zijn.
Bertling - de oprichter van Sickhouse èn het nieuwe opperhoofd van PLANETART - heeft daarmee al een eerste uitdaging op zijn bordje liggen. De community rond WARP - een activiteit van PLANETART - en Sickhouse voelt zich wel sterk met elkaar verbonden.